El secretari per a la Immigració del Departament d’Acció Social i Ciutadania, Oriol Amorós, va realitzar el passat dia 16 de juliol una visita a la capital del Ripollès per presentar dos dels projectes emblemàtics del Departament en aquesta legislatura: el Pacte Nacional per a la Immigració i la futura Llei d’Acollida de les persones nouvingudes i retornades a Catalunya. Aquesta comarca és la que té l’índex d’immigració més baixa de Catalunya i es concentra, en bona part, a Ripoll. La nacionalitat d’origen marroquina és la que predomina a la comarca, seguida a molta distància per la colombiana i la romanesa.
El secretari per a la Immigració ha exposat el moment actual del Pacte Nacional i de la Llei d’Acollida en una reunió amb Núria López, alcaldessa de Campdevànol; marc Navarro, regidor de l’ajuntament de Camprodon i Conseller Comarcal de Benestar Social; Teresa Jordà, alcaldessa de Ripoll i Ramon Roqué alcaldede Sant Joand e lesz Abadesses. En aquesta renuó també va participar el president del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez.
El Pacte Nacional i la Llei d’acollida
El Govern treballa des de juny de 2007 per assolir el Pacte Nacional per a la Immigració. Després de fer la diagnosi i dur a terme la fase consultiva i la participativa, ja s’ha iniciat la fase de negociació amb els agents de la mesa de negociació (partits polítics, patronals, sindicats, entitats municipalistes, diputacions i agents socials de referència en l’àmbit) per tal d’arribar a un consens sobre el document de Bases del Pacte Nacional per a la Immigració, un pacte per viure junts i juntes.
El procés que segueix el Pacte acaba de tancar una fase participativa que ha generat 2.400 propostes. La majoria de les aportacions rebudes valoren positivament el document de bases del pacte i la seva oportunitat en el temps però, a més a més, hi fan noves aportacions que s’han incorporat en part al document de negociació del Pacte.
Tant el Pacte com la futura Llei d’Acollida consideren indispensable la creació d’un servei d’acollida universal que garanteixi el coneixement de la societat d’acollida, de la llengua catalana i de l’entorn laboral. Així mateix el Departament d’Acció Social pretén generalitzar i garantir la continuïtat de les bones pràctiques que s’estan fent al territori, ampliar la seva cobertura a tots els municipis i comarques, i dotar de garantia legal i dels recursos suficients les polítiques d’acollida i integració.