Les informadores mediambientals comencen campanya a llars i comerços de Sant Joan

29 de juny de 2009

Des del 29 de juny les dues informadores mediambientals del Consell Comarcal del Ripollès han iniciat una campanya de sensibilització sobre la correcta separació de residus a Sant Joan de les Abadesses. La campanya durarà gairebé dos mesos, es farà a domicilis i a comerços del poble i servirà per repartir material i incidir en una tasca que, segons l’alcalde Ramon Roqué, “a Sant Joan fem molt bé”.

El material que es repartirà serà cubells grocs d’envasos de 25 litres i bosses compostables per als particulars i contenidors d’orgànica amb pedal de 60 litres i les bosses corresponents per als comerços. També s’oferiran cubells d’orgànica airejats més grossos (de 10 litres) per aquells que el vulguin canviar per l’actual (de 7 litres).

Les informadores també aprofitaran per preguntar als veïns si estan interessats a fer compostatge perquè l’Ajuntament santjoaní pugui valorar el fet de demanar subvencions per finançar plantes compostadores per als particulars. Roqué ha informat que properament l’Ajuntament farà nous tancats de contenidors al municipi i que de cara a la tardor, es posaran dos armaris, un dels quals a la les zona de Sant Antoni.

Campanya de les informadores des del gener
El president del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez, ha recordat la tasca de les dues informadores del Servei de Medi Ambient del Consell, que porten fent campanya de sensibilització a domicilis, comerços i grans productors d’arreu de la comarca des del mes de gener i continuaran fent-ho fins a finals d’any. De moment, ja han passat per deu municipis: Vilallonga de Ter, Llanars, Molló, Camprodon, Sant Pau de Segúries, Vallfogona de Ripollès, Campdevànol, Gombrèn, Campelles i Pardines, mentre que tenen començades campanyes a Ogassa i Ribes de Freser.
Pérez ha felicitat la tasca dels veïns i veïnes de Sant Joan i ha afegit que “vist els bons resultats del porta a porta aquí, queda clar que el sistema funciona i que podria estendre’s perfectament per alguns municipis de la comarca, tot i que aquesta és una qüestió que hauria de debatre cada ajuntament”.

Xifres de recollida acceptables a la comarca i òptimes a Sant Joan
El conseller comarcal de Medi Ambient, Àngel Ferrer, ha recordat les xifres de generació de residus a la comarca del 2008 per concloure que “estem en el bon camí”. “Si mirem els objectius fixats pel Progremic (estudi fet per l’Agència Catalana de Residus) fins al 2012, estem molt bé pel que fa a recollida de vidre: un 65,86% respecte al 75% fixat; i també pel que fa a envasos: un 22,53% respecte al 25% fixat”. Pel que fa a paper-cartró, el 2008 la comarca va recollir-ne un 40,66% (el Progremic marca que cal recollir-ne un 75%) i d’orgànica, un 28,80% (el Progremic marca un 55%), xifres que “ens hem de mirar amb optimisme ja que fins al 2012 encara podem fer feina per assolir els objectius marcats”.

Ferrer també ha comentat les xifres de recollida de residus al 2008 a Sant Joan de les Abadesses, que sobrepassen els percentatges marcats pel Progremic.

Consulteu els quadres de xifres:
. Generació de residus a la comarca del Ripollès – any 2008
. Generació de residus a Sant Joan de les Abadesses – any 2008

Apunt important: les xifres de recollida al Ripollès i a Sant Joan el 2008 que s’adjunten s’han calculat respecte de la composició d’una bossa d’escombraries tipus segons l’Agència Catalana de Residus (ACR). Això explica que els percentatges de recollida a Sant Joan superin el 100%, perquè segurament la bossa d’escombraries tipus al Ripollès es reparteix de diferent manera a la proposada genèricament per l’ACR. En no disposar, però, d’aquesta dada concreta, ens hem de referenciar a aquest model tipus.

Compartiu-ho amb: