Es presenta la guia “La Ruta de la Transhumància en BTT”

3 de juliol de 2009

El Consell Comarcal del Ripollès ha presentat la guia La Ruta de la Transhumància en BTT, un producte turístic que descriu una ruta única i singular que va del municipi francès de Pi de Conflent al nucli ripollès de Santa Maria de Matamala. La distribució de la guia la farà el Consorci Ripollès Desenvolupament entre un públic concret: els aficionats a la bicicleta de muntanya i, per tant, potencials usuaris del recorregut.

La guia és un dels productes que s’ha desenvolupat en el marc de la iniciativa comunitària Interreg IIIA anomenat “Del Puigmal al Canigó”, que ha dut a terme el Consell Comarcal del Ripollès, amb els socis francesos del Consell General dels Pirineus Orientals, la Regió de Llenguadoc i el Rosselló i la zona del Canigó.

Aquesta iniciativa ha servit sobretot i entre d’altres per crear la Ruta de la Transhumància i tot de productes al seu voltant: la senyalització del traçat, un llibre, una exposició, un mapa… i finalment, aquesta guia. El Consell va encarregar l’elaboració de la guia a una empresa del Ripollès, Tecnobici, i ha tingut un cost total de 18.000 euros.

1.400 exemplars a distribuir
El Consell Comarcal ha encarregat la distribució de la guia al Consorci Ripollès Desenvolupament. Segons Enric Pérez, president del Consell, “ja que es tracta d’un producte turístic únic i molt interessant per atraure gent al nostre territori, qui millor el sabrà promocionar són els tècnics de turisme que se’l coneixen de pam a pam”.

Se n’han editat uns 1.400 exemplars, un miler dels quals s’han posat a disposició del Consorci Ripollès Desenvolupament perquè en faci la distribució. El tècnic de turisme del Consorci, Xavier Grivé, ha explicat que pensen fer “una distribució directa a un públic especialitzat en bicicleta de muntanya i potencial usuari de la ruta”. Així, s’ha signat un conveni amb l’empresa Guies Nordsud que repartirà exemplars entre els usuaris del Bi6000 (activitat de bicicleta de muntanya entre el Ripollès i l’Alta Garrotxa) i també es distribuirà en botigues especialitzades de Barcelona que disposen d’una cartera de clients aficionats a la BTT.
La informació de la guia també es podrà trobar a la pàgina web www.ripollesturisme.cat, des d’on es podran descarregar els tracks en gps i els waypoints. També es poden sol·licitar al Consell Comarcal del Ripollès, al mail es@ripolles.cat.  
 
 
Característiques de la guia i de la ruta:
El recorregut explicat a la guia ressegueix l’antiga Ruta de la Transhumància, utilitzada antigament per desplaçar el bestiar des del Ripollès fins al Vallespir i el Conflent. La ruta fa un total d’uns 200 km i es presenta dividida en 7 trams que van dels 20 km als 50 km, amb uns desenivells des de 500 m a gairebé 1.200 m. La ruta, que està degudament senyalitzada en les principals cruïlles del recorregut, destaca per una gran varietat de paisatges.
La guia elaborada és bilingüe, en català i francès, i es pot començar per les dues bandes, depenent de si es vol fer el recorregut de manera ascendent o descendent: de Pi de Conflent a Santa Maria de Matamala o de Santa Maria de Matamala a Pi de Conflent. Segons Esteve Roca, un dels creadors de la guia, “si es fa de Pi a Matamala s’ha de tenir en compte una forta ascensió al principi fins al punt més alt de la ruta, a la collada de Roques Blanques, a 2.200 metres. Si es comença des del Ripollès, l’ascensió és més continuada i progressiva”. Roca ha afegit que la millor època per fer la ruta és des de finals de primavera fins a principis de tardor, ja que en altres èpoques pot presentar neu en els punts més alts.

El recorregut marcat transcorre bàsicament per pistes, tot i que hi ha algun tram que passa per algun corriol i que requereix més tècnica. Tot i així, segons Roca, “és una ruta fàcil de realitzar per usuaris habituals de bicicleta de muntanya, que fins i tot la podrien fer amb només quatre etapes”. Alguns trams coincideixen amb alguna de les 21 rutes marcades pel Centre BTT del Ripollès.

Compartiu-ho amb: