El frau per accedir als ajuts de menjador escolar i els pagamens a l’SGAE centren el Consell d’Alcaldes

16 de setembre de 2009

altEls alcaldes del Ripollès han decidit actuar per evitar les situacions de frau  en què incorren algunes famílies per poder accedir a la gratuïtat del menjador escolar. Aquest va ser un dels temes de debat del Consell d’Alcaldes del mes de setembre. L’altre va ser la preocupació per alguns requeriments  de pagament rebuts als ajuntaments per part de l’SGAE.
 

“Això és estafar, jugar amb els recursos públics i enganyar a la resta de població”, va dir en la sessió del Consell d’Alcaldes del  dimarts 15 de setembre l’alcaldessa de Campdevànol, Núria López. Els alcaldes van debatre sobre com frenar els falsos empadronaments que fan algunes famílies a municipis on no hi ha escola per, posteriorment, demostrar que han de canviar de municipi per accedir al centre escolar i així obtenir la gratuïtat del menjador. Aquestes situacions es donen sobretot en municipis petits de la vall del Freser i es podria parlar aproximadament d’una vintena de casos. El president del Consell, Enric Pérez, va ser clar: “l’única solució possible són els desempadronaments d’ofici i aquests són competència dels ajuntaments”. Els alcaldes hi van estar d’acord però van admetre dificultats per demostrar els falsos empadronaments i la incomoditat d’haver d’enfrontar-se amb les famílies. És per això que finalment es va decidir enviar una carta a tots els beneficiaris dels ajuts informant sobre l’existència d’aquest frau i advertint que, si es tenen sospites que existeix, es requerirà més informació, es comunicarà al Departament d’Educació i s’emprendran les mesures que calguin, tenint en compte que “estem parlant d’un ús fraudulent de fons públics”, tal com va recordar l’alcalde de Camprodon.

alt

El pagament dels drets d’autor de l’SGAE
L’altre focus d’atenció de la sessió del Consell d’Alcaldes va ser la incomoditat dels alcaldes davant “el desmesurat afany recaptatori de l’SAGE”, no tant per haver de pagar pels balls de les festes majors, sinó per altres requeriments “totalment abusius”, segons l’alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà, com fer pagar als Casals d’Avis per tenir un televisor comunitari o a entitats sense ànim de lucre per organitzar actes com un Playback. Alguns alcaldes, a més, es van queixar de les males maneres utilitzades per alguns representants de la societat, reclamant informacions confidencials als ajuntaments i, en alguns casos, negant-se a acreditar-se. “Sembla que vagin de mala fe, estem indefensos jurídicament i no sabem realment què ens toca pagar”, va dir López. Per això es va decidir demanar un informe jurídic sobre les competències de l’SGAE a la Federació Catalana de Municipis i a l’Associació Catalana de Municipis i sol·licitar una reunió amb el representant de la societat a Catalunya.
 
Quotes per al manteniment dels senders d’Itinnerania
altLa vicepresidenta del Consorci Ripollès Desenvolupament, Carme Freixa, va fer una intervenció durant la sessió per exposar als alcaldes el manteniment anual que requereix la xarxa de senders Itinerannia, valorat en 60.000 euros per al 2010. “Un manteniment necessari si volem consolidar aquest producte turístic que transcorre per la xarxa bàsica de camins de la nostra comarca”. El Consell Comarcal del Ripollès aportarà la meitat d’aquest import, 30.000 euros, mentre que la resta l’aportaran els ajuntaments en funció dels quilòmetres de camins que passen per cada terme. D’aquesta manera, el municipi que tindrà una quota més elevada serà el de Les Llosses, amb poc més de 2.000 euros.
 
Altres intervencions i aprovacions
En el Consell d’alcaldes també es va donar el vistiplau al regalament que regularà les condicions d’ús del pis d’acolliment d’urgència de Campdevànol cedit als Serveis Socials del Consell Comarcal i al que regularà l’atorgament d’ajuts econòmics directes a famílies en situacions d’emergència.

També hi van haver intervencions per informar sobre la redacció del Cens d’arxius de Catalunya a la comarca del Ripollès i per informar sobre els serveis que poden oferir els responsables dels Equips de Protecció de la Salut de la Garrotxa i el Ripollès als ajuntaments en el marc del conveni subscrit entre l’Agència de Protecció de la Salut i el Consell Comarcal del Ripollès, com ara l’elaboració d’informes sanitaris per l’obertura d’establiments o inspeccions a equipaments públics.

Compartiu-ho amb: