Es presenta una guia per prevenir la violència de gènere

19 de novembre de 2009

altAquest dimarts s’ha presentat al Consell Comarcal del Ripollès la guia Allibera’t del silenci! Actua! sobre violència de gènere, que es començarà a difondre aquest mes de novembre coincidint amb la celebració, el dia 25, del dia internacional contra la violència de gènere. En l’acte hi ha participat el president del Consell, les coordinadores territorials de Joventut i l’Institut Català de la Dona a Girona i la consellera comarcal de polítiques de gènere.

El llibret, escrit en català i castellà, dóna dades sobre la violència de gènere, n’explica les tipologies i les conseqüències, aconsella com actuar en cas de patir-ne i quines són les institucions o entitats que poden donar ajut i suport.

La guia ha estat elaborada des del Servei de Joventut i el Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Ripollès i el seu cost, de 14.000 euros, ha anat a càrrec del mateix Consell, de l’Insitut Català de les Dones i de la Secretaria de Joventut. Se n’han editat 1.000 exemplars que es distribuiran durant aquest mes de novembre, en què es celebra el dia internacional contra la violència de gènere (dia 25), entre els professionals que puguin detectar i atendre casos d’aquest tipus, com són centres de salut, mossos d’esquadra, serveis socials, etc. També es repartirà als centres de secundària de la comarca com a material de prevenció entre els joves i es podrà descarregar des de la pàgina web del Consell Comarcal.

La guia s’ha elaborat conjuntament entre aquests dos serveis (dones i joventut) perquè cada vegada més es detecten casos de violència entre els més joves i s’ha cregut oportú treballar específicament amb aquest sector de població per prevenir possibles casos de violència. Segons el president del Consell Comarcal, Enric Pérez, “és important la coordinació entre els diferents serveis per poder fer una tasca de prevenció conjunta que doni les eines als més joves per detectar i evitar situacions de risc”.


alt

En l’acte de presentació de la guia, Pérez ha estat acompanyat per la coordinadora territorial de Joventut a Girona, Maria Puig, que ha considerat la guia com una “bona eina per reduir distàncies entre joves i administracions i per aclarir conceptes que els joves moltes vegades donen per normals, quan en realitat es tracta d’indicis de situacions de risc”; per la coordinadora territorial de l’Institut Català de les Dones, Esperança Permanyer, que creu que “l’educació dels nens i joves en valors d’igualtat és la clau per poder prevenir futurs casos de violència”, i per la vicepresidenta del Consell Comarcal i consellera de polítiques de gènere, Carme Freixa, que ha apostat pel treball coordinat entre administracions i institucions per vetllar per una correcta aplicació de les polítiques de gènere, “una tasca que des d’aquí ja fa tres anys que treballem en una comissió”.

Dades sobre violència masclista al Ripollès del 2009 (gener – octubre)
El Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD) del Consell Comarcal del Ripollès, entre d’altres tasques relacionades amb l’àmbit de la dona, s’ocupa dels casos de violència de gènere. Al llarg del 2009 s’han atès 40 casos relacionats amb violència (27 de nous), una bona part dels quals han estat detectats i derivats al SIAD des dels mossos d’esquadra i des dels Serveis Socials.

Ripoll, com ja ha passat al llarg dels darrers anys, és el municipi on s’han detectat més casos (60%), seguit de Campdevànol i Sant Joan de les Abadesses (12,5% respectivament) i Camprodon i Ribes de Freser (5% respectivament).

Les edats de les víctimes dels casos detectats està entre els 18 i els 60 anys, tot i que majoritàriament la franja d’edat més afectada es troba entre els 18 i els 30 anys, seguida de la franja dels 30 als 40. Les relacions conflictives de parella cada vegada es donen en edats més joves i demostra que cal seguir desenvolupant accions de sensibilització i d’informació per reduir-ne els efectes.

De tots els casos detectats, en la majoria (37 casos) qui exerceix la violència és l’home i és majoritàriament una violència del tipus psicològica (21 casos), seguida per la psicològica i física (11).

Des del SIAD s’han atès la majoria de casos detectats oferint assessorament i suport psicològic, social i jurídic. També s’ha fet algun acompanyament als jutjats i a la comissaria dels mossos d’esquadra.

Per a més informació i descàrrega de la guia en català o castellà cliqueu aquí

Compartiu-ho amb: