L’augment de cost dels serveis socials i el control del frau pels ajuts de menjador escolar centren el Consell d’Alcaldes

17 de desembre de 2009

 

El Consell d’Alcaldes del Ripollès celebrat ahir al vespre va aprovar el dictamen previ per a l’aprovació del pressupost del Consorci de Benestar Social del Ripollès de cara al 2010, que serà d’1.548.419,64 euros. Aquest ens, que ajuntarà tots els serveis socials de la comarca del Ripollès (fins ara hi havia els oferts des de l’Ajuntament de Ripoll i els oferts des del Consell Comarcal a la resta de pobles del Ripollès), entrarà en funcionament l’1 de gener de 2010.

Aquest va ser un dels punts forts del Consell d’Alcaldes, ja que els ajuntaments hauran d’afrontar un augment del 50% del cost dels serveis socials a causa de l’increment de la demanda, sobretot, del Servei d’Atenció Domiciliària (SAD), explicat, entre d’altres, pel desplegament de la Llei de la Dependència. Segons el president del Consell, Enric Pérez, “des del Departament d’Acció Social s’han canviat algunes de les regles dels ajuts i això ha fet que el món local pagui els plats trencats i hagi d’afrontar els sobrecostos”. No obstant això, Pérez ha explicat que s’està negociant amb el departament perquè aquest assumeixi el cost del temps de desplaçament del Servei d’Atenció Domiciliària i perquè aquest no es descompti les taxes que paguen els usuaris (bàsicament del SAD) dels recursos que aporta. Dos aspectes que fan incrementar “injustament” la despesa dels municipis.

Pérez ha recalcat la importància de l’entrada en funcionament d’aquest nou organisme, ja que “permetrà afrontar millor el desplegament de dues lleis tan importants com la de la Dependència i la de Serveis Socials, al mateix temps que s’optimitzaran recursos i es podran especialitzar serveis”.

Croada contra el frau pels ajuts de menjador escolar
En el Consell d’Alcaldes d’ahir també es va informar sobre les gestions dutes a terme per fer front a les situacions de frau en els ajuts de menjador escolar. Per una banda, la carta informativa enviada a totes les famílies beneficiàries dels ajuts, informant sobre les situacions de frau i el que poden comportar si no es reverteixen, ha provocat dues renúncies als ajuts. “Però no n’hi ha prou”, diu Pérez, que ha afegit que gràcies a les dades aportades pels ajuntaments s’han detectat fins a 30 casos, alguns de “surrealistes, com el cas d’un nen empadronat a una parcel•la o d’un nen empadronat a casa de familiars d’un amic de classe que viu en un municipi veí”.

Pérez, acompanyat de la vicepresidenta del Consell Comarcal, Carme Freixa, ha recalcat que ara que es disposa de la informació, s’actuarà amb contundència, s’exigirà directament a les famílies que renunciïn a l’ajut d’aquest any i es demanarà als alcaldes el desempadronament d’ofici immediat. “I no només això”, ha afegit Pérez, “també s’analitzarà des de quan es comet aquest frau i es farà retornar l’import defraudat al llarg dels anys, que en algun cas podria arribar a ser de 5.000 euros. I, si cal, s’arribarà a la via contenciós-administrativa”.

Cita amb Adigsa per destinar els pisos buits a usos socials
Els alcaldes també van decidir demanar una reunió amb responsables d’Adigsa per buscar la manera d’aprofitar els pisos de protecció oficial que queden buits i que tarden molt temps a tornar-se a omplir per la lentitud en els tràmits, per a usos socials. D’aquesta manera, es podria disposar d’habitatges socials per aquelles famílies que temporalment pateixen situacions d’emergència.

 

Compartiu-ho amb: