La directora de l’Agència de Residus visita les obres de clausura de l’abocador de Les Llosses

14 de gener de 2010

La directora de l’Agència de Residus de Catalunya, Genoveva Català, ha realitzat una visita a les obres de clausura del dipòsit controlat de residus municipals de Les Llosses. En la visita l’han acompanyat  el president del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez, el director de Serveis Territorials de Medi Ambient de Girona, Emili Santos, , el primer tinent d’alcaldia de l’Ajuntament de Les Llosses i el director de la Divisió de Gestió de l’Agència de Residus, Jordi Renom.

 

 
El dipòsit controlat de residus municipals de Les Llosses va estar en funcionament des del 1985 fins al 2006 i donava servei a tota la població de la comarca del Ripollès, és a adir, 26.831 habitants. Per tal de clausurar el dipòsit s’han col·locat diverses capes de segellament definitiu del vas on es dipositaven els residus utilitzant diferents tipus de terres, argiles, graves, material geotèxtil, etc. A més, s’han realitzat altres actuacions complementàries, com la millora de la xarxa de drenatge d’aigües pluvials i el reforç de la xarxa de drenatge i de gestió dels lixiviats – líquids produïts per la fermentació dels residus degradables presents en el dipòsit –. També s’ha col·locat un equip d’aspiració i una torxa de combustió per tal de garantir la protecció de l’atmosfera mitjançant la conducció i eliminació del gas metà que generen els residus dipositats. Les obres de clausura han suposat una inversió de 1.403.260 euros, que han finançat en un 80% els Fons de Cohesió de la Unió Europea i en un 20% l’Agència de Residus de Catalunya.

 

 

Des de la clausura del dipòsit els residus municipals que es generen al Ripollès i que han de ser dipositats es porten al dipòsit controlat d’Orís, situat a Osona. Això es deu a què la planificació prevista pel que fa a instal·lacions de residus municipals a Catalunya preveu que les comarques del Ripollès i d’Osona gaudeixin d’instal·lacions conjuntes. És per això que recentment el conseller de Medi Ambient i Habitatge, Francesc Baltasar, ha signat un conveni amb el Consorci per a la gestió de residus urbans d’Osona per tal d’impulsar un Centre de Tractament de Residus Municipals que, situat a Osona, donarà servei tant als municipis d’Osona com als del Ripollès i garantirà el màxim aprofitament dels residus generats en aquestes comarques.

 
Compartiu-ho amb: