Es presenta la nova associació de municipis propietaris forestals al Ripollès

13 de juliol de 2010

altAquest dimarts a la tarda s’ha presentat, a la seu del Consell Comarcal del Ripollès, l’Associació d’Entitats Locals Propietàries Forestals a Catalunya (ELFOCAT) al Ripollès. La nova entitat és presidida per l’alcalde de Campelles, Manel Palau, i compta amb M.Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona de Ripollès, com a vocal.


L’associació ELFOCAT va ser constituïda formalment el passat 5 de juliol a Montferrer i Castellbò (Alt Urgell), on es troba la seva seu, i té l’objectiu de potenciar la representació dels interessos dels municipis propietaris forestals.
En l’acte de constitució es va nomenar com a president Manel Palau, alcalde de Campelles, i com a vocal, M.Carme Freixa, alcaldessa de Vallfogona de Ripollès. Tots dos han volgut presentar l’entitat al Ripollès, juntament amb Narcís Ribes, dinamitzador de Dynaforest, projecte Interreg que ha permès crear l’associació. Segons Palau, que la presidirà durant els propers quatre anys, “aquí vivim de la natura i això ens implica a tots. Hem de fer que els municipis creguin en la nova entitat i ens donin suport”.
alt

De les 200 entitats locals propietàries forestals que hi ha a Catalunya, 60 ja s’han sumat al nou projecte. 10 del Ripollès: els municipis de Camprodon, Campelles, Ribes de Freser, Vallfogona de Ripollès, Planoles, Sant Pau de Segúries, Sant Joan de les Abadesses, Pardines i Llanars, i el Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès (CEINR).

M.Carme Freixa ha destacat la importància de la creació de l’associació, ja que fins ara només estaven units els propietaris privats. Per Freixa, “en un moment en què el bosc és vist com un recurs econòmic en creixement, es tracta de donar veu als ajuntaments amb propietats forestal i funcionar com un lobby per poder influir en la coordinació i en el disseny de polítiques que afectin els nostres boscos”.

La primera acció que es durà a terme, a més de recollir noves adhesions, és un intercanvi amb l’entitat homòloga a la part francesa l’Union du Grand Sud per iniciar línies de treball conjuntes amb la finalitat d’aconseguir recursos europeus per poder desenvolupar accions (biomassa, ramaderia extensiva, etc.).

Més informació sobre ELFOCAT:
A Catalunya hi ha prop de dos-cents municipis propietaris de boscos, amb un total de 365.727 hectàrees de superfície forestal, el 18% de tot Catalunya. La majoria d’aquests municipis es troben al Pirineu i a les Terres de l’Ebre. El principal objectiu d’ELFOCAT és agrupar els ajuntaments, les entitats municipals descentralitzades, i altres ens locals de Catalunya, com són els consells comarcals, les diputacions, els consorcis, etc., que siguin propietaris forestals o que tinguin relació amb els boscos. D’aquesta manera es vol millorar la representació dels interessos dels boscos municipals davant la Generalitat i del món forestal de Catalunya i Europa, i impulsar accions col·lectives de suport als municipis en temes com el coneixement i la gestió, la promoció de l’ús de la biomassa forestal local i la regulació de l’accés al bosc.

L’associació ELFOCAT està promoguda, a través del projecte europeu Dynaforest, per la Generalitat de Catalunya, mitjançant la Direcció General del Medi Natural, del Departament de Medi Ambient i Habitatge, i la Direcció General d’Aquitectura i Paisatge, del Departament de Política Territorial i Obres Públiques, el Centre de la Propietat Forestal (CPF), el Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), i l’Union du Grand Sud des Communes Forestières (UGS), l’associació francesa que agrupa bona part dels municipis forestals del sud de França.

En aquesta constitució ja s’hi han adherit 60 entitats locals que representen el 28% de les entitats locals propietàries de boscos. De moment, més d’un terç de la superfície forestal de propietat municipal ja formen part de l’associació.
Compartiu-ho amb: