La participació al projecte Eureners2 deixarà un Punt d’infoenergia al Ripollès

6 d'octubre de 2010

altAhir el president el president del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez, i la tècnica ambiental de l’Associació Leader Ges Bisaura, Carina Creixans, van fer balanç del projecte de cooperació Eureners2 sobre eficiència energètica i energies renovables en el qual participa l’associació i que s’està a punt de tancar. El principal resultat del projecte serà la creació d’un Punt d’infoenergia al Ripollès. 

Intercanvi d’experiències a Navarra
Abans de fer balanç es va explicar el viatge a Estella-Lizarra (Navarra) que els dies 30 de setembre i 1 d’octubre passats va realitzar una delegació del Ripollès, encapçalada per Pérez i pel president de l’Associació LEADER Ripollès Ges Bisaura, Ramon Turrats, per assistir a unes jornades sobre eficiència i estalvi energètic. Totes les ponències es van orientar a explicar experiències dels diferents territoris sobre eines i programes d’estalvi energètic, tant en l’àmbit públic com privat.

En el marc de les jornades es van realitzar dues visites tècniques: la primera va ser a una planta de biogàs alimentada amb purins bovins, i la segona a uns equipaments públics ubicats a la mateixa plaça i que escalfen l’aigua amb calderes de biomassa. Totes dues instal·lacions es troben ubicades a la Vall d’Ultzama.

alt
 
Clausura del projecte a Ripoll
Aquestes jornades estaven emmarcades dins el projecte de cooperació Eureners2. Aquest projecte, de dos anys de durada i dirigit a la sensibilització energètica en zones rurals, comprèn altres activitats que s’estan desenvolupant a la zona. Entre elles cal destacar l’exposició itinerant sobre energies renovables i estalvi energètic, que actualment està ubicada al Centre Cívic de Campdevànol (ha passat per Ripoll i passarà per Sant Joan de les Abadesses), les auditories energètiques a explotacions ramaderes, dins el programa Agrosistemas, i la planificació d’un nou concurs escolar.

Aquest projecte es tancarà els propers dies 13 i 14 d’octubre a Ripoll. En aquesta sessió de tancament i assistiran membres de tots els territoris cooperants: Navarra, Múrcia, Cazorla, Castella la Manxa i el mateix Ripollès Ges Bisaura.

 
Creació d’un Punt d’infoenergia
El procés viscut durant aquests dos anys de projecte ha acabat conduint a la proposta de creació d’un Punt d’infoenergia al Ripollès (agència comarcal dirigida a la sensibilització energètica, així com a donar suport a ens públics i privats en qüestions energètiques i en la implantació d’energies renovables).

Segons Enric Pérez, en aquests moments s’està cercant el finançament necessari per poder contractar un tècnic amb fons provinents del mateix Leader i de l’ICAEN i el punt es podria posar en marxa abans de finalitzar l’any. En un principi, aquest tècnic es dirigiria als ajuntaments de la comarca per assessorar-los en energies renovables i en estalvi energètic, fent una anàlisi exhaustiva del consum energètic de cada institució per evitar contractacions innecessàries i així estalviar diner públic. També treballaria amb les explotacions ramaderes per millorar l’eficiència energètica i, més endavant, es preveu arribar també al sector empresarial. Per Pérez, “es tracta d’ajudar a racionalitzar el consum energètic, de potenciar energies renovables que en el cas del Ripollès seria apostar clarament per la biomassa i, en definitiva, d’aconseguir un estalvi econòmic que ens faci ser més competitius”.

Compartiu-ho amb: