El cost dels ajuntaments per rebre diferents serveis, a debat al Consell d’Alcaldes

15 de desembre de 2010

L'increment del cost dels ajuntaments per rebre el servei de secretaria-intervenció i tècnic municipal que els presta el Consell Comarcal del Ripollès i la petició a Acció Social i Ciutadania perquè apliqui criteris de dispersió geogràfica a l'hora de calcular el cost del servei que presten les treballadores socials, són alguns dels temes que van debatre els alcaldes i alcaldesses en el Consell d'Alcaldes del mes de desembre que va tenir lloc ahir al vespre.

El Consell d’Alcaldes del Ripollès va posar sobre la taula la dificultat del Consell Comarcal del Ripollès per mantenir el cost de la prestació dels serveis de secretaria-intervenció i de tècnic municipal, el SAT, als municipis de la comarca i per això va proposar un augment de la part que paguen els ajuntaments, que passarà de 7.000 euros anuals a 9.800 als ajuntaments als quals es presta el servei de secretaria-intervenció.

Els alcaldes i alcaldesses van dictaminar-hi desfavorablement, tot i comprendre la situació i valorar molt satisfactòriament el servei. Aquest dictamen, però, no és vinculant i l’augment haurà de passar pel ple extraordinari que es celebrarà dimarts 21 de desembre, en què s’aprovarà el pressupost de l’ens comarcal de cara al 2011.

Actualment aquest servei d’assistència tècnica es presta als municipis de Campelles, Gombrèn, Llanars, Les Llosses, Molló, Ogassa, Setcases, Vallfogona de Ripollès i Vilallonga de Ter, mentre que també es dóna suport en matèria econòmica als ajuntaments de Planoles i Toses. És un servei que, segons el president Enric Pérez, “dóna prestigi a l’ens comarcal, ja que és un dels pocs en tot Catalunya que l’ofereix als seus municipis”. El seu cost (uns 417.000 euros anuals) ve finançat pel Departament d’Adminsitració Local de la Generalitat (80.000 euros), per la Diputació de Girona, pels ajuntaments que en fan ús i pel Consell Comarcal del Ripollès. Fins ara l’ens comarcal hi havia abocat molts rescursos propis, però davant la pèrdua de marges i de flexibilitat, l’ens no pot assumir tot el diferencial del cost que queda entre les subvencions i la part dels ajuntaments.

Segons Pérez, “a més, la previsió és que la subvenció de la Diputació baixi i tampoc tenim clar que Adminsitració Local continui el finançament ja que s’ha de renovar el conveni. Nosaltres, però, hi comptem, perquè si no hauríem de plantejar una reducció del servei i de personal”. Pérez però confia a no haver d’arribar en aquesta situació.

El també president del Consell d’Alcaldes s’ha compromès a iniciar una ronda de contactes amb Diputació i Generalitat acompanyat de diversos representants municipals per tal de plantejar la qüestió.

     

El president del Consell d'Alcaldes del Ripollès, Enric Pérez, en roda de premsa

Un altre punt destacat del Consell d’Alcaldes i a petició de l'alcaldessa de Campdevànol, Núria López, va ser l’acord per sol·licitar al Departament d’Acció Social i Ciutadania que tingui en compte la dispersió geogràfica i la condició de zona rural del Ripollès a l’hora de calcular el cost de les treballadores socials que treballen pels diferents ajuntaments i fent ajuts a domicili. Actualment el departament només paga per hora d’atenció realitzada i no té en compte ni el cost del quilometratge ni el del temps de desplaçament. Segons Pérez, “al Ripollès parlaríem d’un sobrecost de 140.000 euros anuals que actualment han de suportar els ajuntaments”. (Més informació a la nota informativa de l'Ajuntament de Campdevànol)

Pérez ha afegit que el Ripollès intentarà buscar aliats en altres territoris rurals o zones de muntanya per fer aquesta reclamació conjunta que fins ara ha rebut respostes negatives per part de la Generalitat.

Finalment, el Consell d’Alcaldes del mes de desembre també va tenir les intervencions prèvies de tècnics de l’Oficina Antifrau de Catalunya per explicar les seves funcions i de la tècnica de l’Oficina Comarcal d’Informació del Consumidor per informar de les tasques d’inspecció i de control de mercat al Ripollès.

Compartiu-ho amb: