Crida a empresaris i comerciants del Ripollès a adaptar-se al nou Codi de Consum

27 de gener de 2011

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez, ha fet una crida a petites i mitjanes empreses del Ripollès a posar-se al dia amb el nou marc normatiu del Codi de Consum de Catalunya. Tot i entrar en vigor el juliol del 2010, fins al 23 de gener de 2011 les noves obligacions no han passat a ser exigibles i, per tant, sancionables per a grans empreses. Els empresaris i comerciants petits i mitjans encara tenen temps fins al proper 23 de juliol per adoptar les noves obligacions de la llei. Pérez també ha fet balanç de l'acció duta a terme per l'Oficina Comarcal d'Informació al Consumidor durant el 2010.

Enric Pérez ha demanat a empreses i comerciants de la comarca que s’informin sobre aquest nou marc normatiu, “que ha de servir per transmetre més confiança al consumidor” i ha posat a la seva disposició l’Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor (OCIC). Un dels aspectes més destacats de la nova llei és l’enduriment de les sancions, que poden arribar a multes de 10.000 euros en cas de falta lleu.

Des de l’OCIC ja s’ha informat, a través de la pàgina web, de xerrades a comerciants, d’anuncis a mitjans de comunicació i de les xarxes socials sobre la nova norma. Properament, s’enviarà a les associacions de comerciants i altres agrupacions d’empresaris una nota informativa de l’Agència Catalana de Consum informant sobre aquestes noves obligacions. Llegiu la nota aquí.

 

 

Balanç positiu de l’acció de l’OCIC durant el 2010

D’altra banda, l’Oficina Comarcal d’Informació al Consumidor ha fet un recull de les dades del 2010. El president del Consell ha fet una bona valoració del funcionament de l’oficina, tant pel que fa a informacions, reclamacions i mediacions ateses, com pel que fa al vessant més divulgatiu i formatiu:

En l’àmbit d’informació al consumidor, s’han atès gairebé 300 consultes, 293, la majoria presencials (250), tot i que també se n’han atès de telefòniques (20), per correu electrònic (16) o per escrit (7).

Pel que fa a la gestió de reclamacions, s’han rebut 103 reclamacions de les quals 98 han estat tramitades fins a 31 de desembre de 2010. La majoria fan referència a qüestions relacionades amb telefonia mòbil, fixa i sms (38) i amb el consum de gas (13).

Pel que fa a les mediacions, al llarg del 2010 n’hi ha hagut 84. El nombre de sol·licituds resoltes per mediació han estat de 44, la resta han estat arxivades per no haver prosperat, mentre que cap ha hagut de passar a arbitratge.

Cal destacar també la difusió i foment de l’arbitartge de consum amb l’adhesió de de 15 empreses i una associació d’empresaris de la comarca a la Junta Arbitral de Consum de Catalunya, així com l’activitat formativa i educativa, amb l’organització de xerrades adreçades a col·lectius consumidors i empresarials i amb la participació de 463 alumnes als tallers organitzats a principis d’any en el marc de l’Escola de Consum de Catalunya, que es va desplaçar a al Consell Comarcal del Ripollès.

En un àmbit d’inspecció i control, al llarg del 2010 s’han realitzat 310 inspeccions, ja sigui d’ofici en el marc d’una campanya informativa sobre tinença de fulls oficials de reclamació/denúncia i cartell informatiu de la seva disposició, programades o derivades de la xarxa d’alerta.

Compartiu-ho amb: