El Consell Comarcal finança la instal·lació de calderes de biomassa a Llanars i Planoles

4 de febrer de 2011

Aquest dijous al vespre el Consell Comarcal del Ripollès i els ajuntaments de Llanars i Planoles van formalitzar l’acord per rebre finançament de l’ens comarcal per a instal·lacions de biomassa que es volen executar a les dues poblacions. Ho van fer amb la signatura de dos convenis de col·laboració per part del president del Consell, Enric Pérez, l’alcalde de Llanars, Esteve Costa i l’alcaldessa de Planoles, Eva Salmeron.

El Consell Comarcal hi destinarà recursos obtinguts de les subvencions per actuacions de dinamització territorial a les comarques de muntanya de l’aleshores Departament de Política Territorial i Obres Públiques. A la implantació de la instal·lació de biomassa de Llanars, que té un cost total de 85.629,14 euros, el Consell hi destinarà 66.284,82 euros. I a la implantació de la instal·lació de biomassa de Planoles, que té un cost total de 70.643,98 euros, el Consell hi destinarà 56.515,18 euros. És a dir que es finançarà gairebé el 80% dels costos totals (el 77% a Llanars i el 79% a Planoles). Ambdós municipis també resten a l’espera de poder obtenir finançament de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN) per fer front a la resta del cost.

Per Enric Pérez, president del Consell, “aquest és un pas significatiu en aquesta estratègia que compartim Consell Comarcal i alcaldes per evitar que el Ripollès descapitalitzi la despesa en energia en combustibles fòssils que ha d’anar a buscar a fora i aposti per una energia que es pot trobar a la comarca i que pot generar ocupació i beneficis al nostre mediambient”.

Costa i Salmeron, molt contents per l’aportació del Consell, van destacar la importància de poder aprofitar els forests dels seus municipis, que disposen de més de 1.000 hectàrees de bosc comunal que pot generar estella de sobres per fer funcionar les respectives instal·lacions. En el cas de Llanars, es tracta de la primera fase d’un projecte global que pretén instal·lar una caldera de biomassa per escalfar l’ajuntament, l’escola i la cooperativa. En aquesta primera fase, s’instal·larà la caldera i es començarà a escalfar l’ajuntament, en espera de poder fer una propera connexió als altres dos edificis. En el cas de Planoles, on aquest hivern ja han posat una primera caldera en funcionament per escalfar l’escola i la sala cívica amb un molt bona valoració, destinaran els diners a instal·lar una segona caldera per escalfar el futur Centre d’Interpretació del Bosc i la Natura.

Salmeron constatava que Planoles ja està fent un estalvi econòmic d’entre el 40 i el 50% gràcies al funcionament d’aquesta primera caldera, mentre que l’alcalde de Llanars destacava la importància de revertir una quantintat de diners molt important a la comarca, tant pel que fa a l’aprofitament energètic com a la gestió forestal i recuperació de prats de pastura.

Ambdós municipis confien en el Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès per la gestió de les seves calderes, que entraran en funcionament de cara a l’hivern del 2011-2012. Altres calderes de biomassa per escalfar equipaments públics que aviat seran una realitat són les que escalfaran el Centre Formatiu del Ripollès a Ripoll i el Centre Cívic de Vallfogona de Ripollès, mentre que Ribes de Freser també està treballant en un projecte que contempla la biomassa.

Compartiu-ho amb: