El Ripollès recupera testimonis de dones treballadores del segle XX

2 de març de 2011

Des de l’Àrea de Polítiques de Gènere i amb el suport de l’Institut Català de les Dones, el dia de la presentació oficial del Servei d’Informació i Atenció a les Dones (SIAD), el 17 de desembre de 2009, es va posar sobre la taula la proposta de fer un treball especial per commemorar el Dia Internacional de la Dona Treballadora de 2011, que tindrà lloc dimarts que ve: recuperar la memòria, el testimoni, la imatge i la veu de les dones treballadores de la nostra comarca. Es va idear que el projecte aniria a càrrec de les associacions de dones de la comarca amb l’ajuda tècnica del Consorci de Benestar Social del Ripollès.

La tasca de recerca s’ha fet al llarg del 2010 i n’han sorgit un seguit de materials i activitats que tindran lloc a Ribes de Freser, Campdevànol, Ripoll i Vallfogona de Ripollès.

 

Imatge de la presentació del projecte l'1 de març de 2010. Al centre de la fotografia, Carme Freixa, vicepresidenta del Consell i consellera de polítiques de gènere, envoltada de representants d'associacions de dones de la comarca. Més informació

 

El primer acte serà aquest dissabte, 5 de març, a Ribes de Freser. L’associació de dones presentarà un  muntatge videogràfic amb testimonis i fotografies de dones treballadores, provinents sobretot del món rural i també de la dona que treballava al balneari de Montagut. La presentació es farà a les 6 de la tarda al Casal de Cultura i hi assistiran les dones que han participat al projecte, que rebran una còpia del reportatge de regal. L’Associació de Dones de la Vall de Ribes complementarà els actes per commemorar el dia de la dona amb una projecció de cinema gratuïta el diumenge i el sopar de carnestoltes el dilluns.

El dia 8 de març serà el torn de Ripoll, on s’inaugurarà l’exposició Història i memòria de Ripoll a través de les dones a la plaça de la Lira, a 2/4 de 7 de la tarda. La mostra recull una seixantena de fotos de fàbriques tèxtils, oficis, pagesia i comerç que van des dels inicis del segle XX fins als anys 90. Després de la presentació de l’exposició hi haurà una actuació del duet Mecànica Orgànica, la soprano Mònica Bargalló i l’elaboració de l’escultura L’art de ser dona per part del grup CreArt.

Història i memòria de Campdevànol a través de les dones; la dona treballadora del segle XX és el títol de l’exposició que s’inaugurarà el dissabte 12 de març a les 6 de la tarda al Centre Cívic la Confiança de Campdevànol. L’associació de dones del municipi ha recollit fotos antigues, escrits i vídeos de dones que han donat el testimoni de les seves vivències en l’àmbit de la pagesia i la sanitat al municipi. La mostra estarà al Centre Cívic durant un mes i llavors itinerarà per tota la comarca.

Finalment, el diumenge 13 de març es farà públic el treball que han fet les dones a Vallfogona de Ripollès. La Sala de Plens de l’Ajuntament acollirà l’exposició Dones de Vallfogona: recollint el passat per fer futur, una mostra que fa visible la feina i la perseverança de les dones del municipi que van néixer abans o durant la Guerra Civil i que vol mostrar a les generacions més joves el gran treball i l’esforç d’aquestes dones, que han contribuït de manera anònima a construir el Vallfogona d’avui en dia. L’exposició es completa amb una projecció que recull els testimonis de 8 vallfogonines i que es projectarà el diumenge a 2/4 de 12 del migdia. La presentació comptarà amb la presència del diputat d’Acció Social de la Diputació de Girona, Jaume Sitjà.

Compartiu-ho amb: