Bon balanç del primer any de Consorci de Benestar Social, que augmenta els usuaris dels serveis a la dependència

15 de març de 2011

Els responsables del Consorci de Benestar Social del Ripollès han fet una bona valoració del primer any de funcionament de l’organisme, creat l’1 de gener de 2010 amb la voluntat, segons el seu president Enric Pérez, “d’unificar els serveis socials de la comarca que ja es prestaven des del Consell Comarcal amb els de Ripoll, ser més eficients, poder especialitzar-nos i afrontar els reptes de futur derivats de lleis com la de serveis socials i la de la dependència”.

Pérez ha destacat que “ha estat un any en què s’ha hagut de suportar una pressió assistencial important i s’ha hagut de fer un treball molt important per la població envellida, que compta amb un percentatge elevat a la comarca”. La vicepresidenta del Consorci i alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà ha volgut remarcar “la posada en marxa de Centres Oberts en diferents municipis per donar atenció als infants i adolescents en situacions de necessitat o dificultat social i que ja s’oferien anteriorment a Ripoll amb un altre format, i l’augment d’usuaris dels serveis a la dependència a causa del desplegament de la Llei de la dependència”.

 

Xifres de 2010

Pel que fa als serveis d’atenció primària, s’han atès 74 persones per ajuts econòmics i 2 per acolliment residencial. Pel que fa als serveis de la dependència, durant el 2010 hi hagut 233 usuaris del Servei d’Ajut a Domicili (SAD), 257 del servei de Teleassistència Domiciliària, 26 dels serveis d’Ajudes Tècniques i 49 del servei de Transport Adaptat, que es realitza en conveni amb les residències i la Fundació MAP. Des del 2007, any en què es va començar a aplicar la Llei de la dependència, hi ha hagut a la comarca 1.723 sol·licituds de reconeixement de dependència, 1.059 de les quals ja tenen aprovats els recursos a utilitzar. El president del Consorci ha destacat la gran tasca de les professionals en la gestió i tràmit de les peticions, “que fins i tot ha rebut la felicitació per part del deparment per ser àgil i eficient”.

Pel que fa als serveis a la infància i a l’adolescència, destaquen els 74 infants i adolescents usuaris dels Centres Oberts que hi ha a poblacions com Campdevànol, Ripoll i Camprodon i la gestió dels serveis d’adopció i acollida (SIF).

169 són les dones que han fet ús durant el 2010 del Servei d’Informació i Atenció a la Dona (SIAD), que fa un treball específic de lluita contra la violència de gènere, mentre que pel fa als Serveis a la immigració, destaquen els 158 usuaris del Servei d’Acollida (SAC), els 459 del Servei d’Assessorament Jurídic i Administratiu (SAJA) i els 51 del Servei de Traducció i Interpretació (SETI).

Aquest any des del Consorci s’ha continuat l’aplicació de plans com el de Desenvolupament Comunitari, d’Inclusió Social, de Ciutadania i Immigració i de Polítiques d’Igualtat; de programes com el de prevenció de drogues i projectes com els Tallers de memòria, fet en col·laboració amb FADES (associació de familiars de malalts d’alzheimer) i pel qual han passat 138 persones durant el 2010.

 

Noves instal·lacions pel Consorci

Els reptes de cara a aquest any són continuar la gestió eficient i de control exhaustiu de despeses ja aplicada durant el 2010 en previsió a possibles disminucions dels ajuts externs, i buscar el finançament necessari per adequar la planta baixa del Consell Comarcal del Ripollès per acollir les treballadores del Consorci, que actualment estan ubicades en despatxos de la primera planta del mateix edifici. “Es tractaria de fer unes instal·lacions accessibles i còmodes per a l’usuari a peu de carrer”, ha explicat Pérez. Unes instal·lacions que ocuparien l’espai que actualment ocupa el Centre d’Autoformació i Escola d’Adults, que properament es traslladarà la nova seu del Centre Formatiu del Ripollès.

En la roda de premsa que s’ha fet aquest matí han acompanyat al president del Consorci, la seva presidenta i alcaldessa de Ripoll, Teresa Jordà; i la membre de la Junta General del Consorci i regidora d’Assistència i serveis socials de l’Ajuntament de Ripoll, Casilda Gómez.

Compartiu-ho amb: