Es presenten les reformes de l’Escorxador del Ripollès

18 de març de 2011

Aquest divendres al migdia s'han presentat públicament les millores que s'han fet a l'Escorxador mancomunat del Ripollès als seus socis, als alcaldes del Ripollès i a les associacions agroalimentàries locals. Una vintena de persones han assistit a l'acte i han pogut copsar amb una visita tots els canvis realitzats a l'equipament, en funcionament des del gener de 1990.

Segons Enric Pérez, president del Consell Comarcal del Ripollès i de la Mancomunitat Comarcal del Ripollès, gestora de l'escorxador, “estem davant d'una instal·lació històrica, amb una trajectòria llarga i silenciosa que ha fet i encara fa una gran tasca de proximitat, donant resposta a les necessitats específiques dels ramaders. Ara l'hem posat al dia, normativament i funcionalment parlant, i toca donar-li la importància que es mereix”. Pérez ha demanat més implicació dels privats, ramaders i elaboradors, en la seva gestió, ja que actualment la major part de l'accionariat és en mans dels ajuntaments.

La primera fase de la millora de l'escorxador ha consistit a solucionar el sistema de depuració de les aigües per complir amb els paràmetres d'abocament d'aigües al col·lector. Això ha significat posar en marxa una depuradora que ja estava mig construïda al darrere de l'equipament, però que mai havia funcionat. Ara té una capacitat de depurar 25m3 al dia. En una segona fase, s'han fet millores i reformes a la nau central: s'ha canviat la teulada, el terra i la instal·lació elèctrica; s'ha posat un fals sostre i portes noves, s'ha millorat els desaigües, els acabats de la superfície i els sistema de ventilació perquè es pugui escapar el vapor d'aigua que surt en el moment del sacrifici, i s'ha instal·lat una plataforma elevadora i una nova línia de rails. Pel que fa a l'exterior, s'ha millorat el reixat que envolta l'equipament i s'ha canviat la tanca de l'entrada. En definitiva, s'ha posat l'escorxador al dia des d'un punt de vista funcional i sanitari. Unes actuacions que han tingut un cost de 400.000 euros aportats entre Generalitat, els socis de l'Escorxador del Ripollès SA (ERSA) i el Consell Comarcal del Ripollès.

També ha estat present a l'acte el cap de l'oficina del Departament d'Agricultura a Ripoll, Joan Casas, que felicitava els sectors primari i secundari per mantenir viu i donar impuls a un equipament que anualment sacrifica uns 1.000 vedells, 4.500 porcs, 12.000 xais i 1.200 cabrits.

 

Veure més imatges de la presentació a Galeria d'Imatges

Compartiu-ho amb: