Nou material perquè els escolars coneguin la gestió de residus i d’aigües residuals del Ripollès

18 de març de 2011

El Consell Comarcal del Ripollès va presentar ahir el nou material didàtic que a partir d’aquest mes faran servir els alumnes de 5è i 6è de primària de la comarca i els seus professors per treballar “El Cicle de l’aigua” i “Els residus municipals”. Aquests són els noms de les guies, elaborades per l’empresa de serveis per a la sostenibilitat Lavola i finançades per Cadagua, que s’emmarquen en un programa per conèixer la gestió de residus i el tractament d’aigües residuals del Ripollès que el Consell Comarcal va engegar a través de Lavola l’any 1994.

El director general de Lavola, Pere Pous, titllava el Consell “d’innovador” perquè “fa 17 anys va fer un esforç per oferir aquest recurs pedagògic a les escoles, quan potser ningú ho havia fet encara”. Des d’aleshores, s’han beneficiat del programa 700 grups escolars de Cicle superior de primària, un total de 13.000 nens i nenes. El president del Consell, Enric Pérez, va afegir que “aquest programa històric s’emmarca en la voluntat també històrica del Consell de col·laborar amb les escoles i de donar un valor afegit a l’ensenyament de casa nostra”.

El programa ofereix a les escoles el treball al voltant d’una de les dues temàtiques: aigua i residus. L’activitat consisteix en un treball a l’aula a través d’un taller i en una visita a una deixalleria o a una depuradora amb els objectius d’afavorir la reflexió sobre la problemàtica ambiental i generar valors i actituds per afavorir l’estalvi de recursos, tot coneixent el funcionament de les instal·lacions visitades. Els professors compten amb dos dossiers per treballar i els alumnes amb una guia per a cada equipament: en el cas de l’aigua, hi ha guions per treballar a les estacions depuradores de Ripoll, Camprodon i Sant Joan de les Abadesses i, en el cas dels residus, hi ha guions per treballar a les deixalleries dels mateixos municipis.

Montse Tallant, consellera comarcal d’Ensenyament, i Josep Santanach, coordinador del Servei Educatiu del Ripollès, van agrair la posada al dia d’aquest material perquè és molt utilitzat per les escoles del Ripollès, moltes de les quals tenen incorporada l’activitat des de fa molts anys en el seu currículum anual. Santanach destacava la bona valoració que rep anualment el programa per part de la Coordinadora Comarcal d’Educació, l’espai de diàleg que ajunta les escoles de primària i secundària de la comarca amb el Consell Comarcal i regidors d’ensenyament del Ripollès. Un exemple el trobem en aquest curs, durant el qual 41 grups escolars amb un total de 923 nens i nenes de Ripoll, Campdevànol, Camprodon, Planoles, Ribes de Freser, Sant Joan de les Abadesses i Vallfogona de Ripollès, es beneficiaran del programa.

El conseller comarcal de Medi Ambient, Àngel Ferrer, va destacar el treball per la bona gestió ambiental que es fa a les escoles de la comarca, moltes de les quals, com totes les de Ripoll, són Escoles Verdes i va demanar fer un pas enllà i treballar per oferir també la possibilitat de conèixer altres instal·lacions com potabilitzadores o plantes de compostatge i triatge.

D'esquerra a dreta: el conseller comarcal de Medi Ambient, Àngel Ferrer; el director general de Lavola, Pere Pous; el president del Consell, Enric Pérez; el representant de Cadagua, Albert Legido; la consellera comarcal d'Ensenyament, Montse Tallant i el coordinador del Servei Educatiu del Ripollès, Josep Santanach

Compartiu-ho amb: