L’economia, les persones i les infraestructures, paraules clau de la legislatura

22 de març de 2011

L’economia, les persones i les infraestructures són els tres eixos amb els quals ha centrat els principals esforços el Consell Comarcal del Ripollès en la legislatura 2007-2011. Així ho ha dit el president de la institució, Enric Pérez, en la roda de premsa de balanç de legislatura que s’ha fet aquest migdia. L’acte ha servit per presentar el butlletí Ens movem perquè el Ripollès es mogui, que recull les principals actuacions que ha dut a terme la institució en els últims quatre anys i que s’està repartint per tots els pobles.

Tant Pérez com els vicepresidents Carme Freixa i Josep Rossell, caps dels tres grups comarcals que formen l’equip de govern (PSC, ERC i ICV), han concidit a dir que no han estat uns temps fàcils per la conjuntura econòmica i han destacat l’esforç que ha fet la institució per al manteniment i millora dels serveis en aquest context. Pérez ha dit que, tot i haver de treballar amb uns pressupostos de contenció, “hem fet una bona tasca, buscant nous horitzons i responent a les situacions de necessitat”.

Pel que fa a l’economia, el president ha destacat l’aposta del Consell per cercar noves oportunitats econòmiques al territori amb l’impuls de la biomassa com a recurs energètic i amb l’elaboració d’el Pla estratègic per desplegar l’ús d’aquesta energia en els equipaments públics de la comarca. També ha destacat la tasca del Consorci Ripollès Desenvolupament per millorar l’ocupabilitat i la formació de les persones perquè tinguin més eines a l’hora de buscar feina amb programes com el servei d’inserció laboral personalitzat, per atendre els emprenedors i posar en funcionament les noves càpsules d’emprenedoria i per desenvolupar uns productes turístics de qualitat.

Pel que fa a les persones, l’equip de govern ha destacat la constitució del Consorci de Benestar Social del Ripollès, que ha unificat tots els serveis socials de la comarca i que ha permès donar una resposta eficient als reptes de les lleis de serveis socials i de la dependència. Segons Pérez, “han estat quatre anys amb una pressió assistencial elevada i en què s’han focalitzat esforços amb les persones que ho estan passant malament fruit de la conjuntura econòmica i amb la gent gran, amb serveis com la teleassistència i l’atenció domiciliària”.

Pel que fa les infraestructures, s’ha ressaltat l’elaboració del Pacte Comarcal per a les Infraestructures del Ripollès amb una “voluntat d’entesa amb polítics, entitats i societat civil”, que ha vetllat i inicidit en el desplegament d’infraestructures a la comarca. Pérez ha mencionat el desdoblament de la C-17 que “portarà noves oportunitats a nivell econòmic i social a la comarca”, el gran salt endavant que ha fet el territori en telecomunicacions i noves tecnologies (internet, banda ampla rural, telefonia mòbil, TDT…), la millora de la connectivitat interna i del transport urbà pel que fa al bus i l’assoliment de noves fites en la gestió de residus i el tractament d’aigües residuals, així com petits passos per la millora del tren, “millora que queda pendent per aconseguir un tren del segle XXI i no del XIX, com tenim ara”.

L’equip de govern del Consell Comarcal també ha ressaltat la construcció de nous equipaments reivindicats com el Refugi d’Animals del Ripollès i el Centre Formatiu del Ripollès, d’altres com la deixalleria de Sant Joan de les Abadesses i la posada en dia de l’Escorxador del Ripollès.

“Hem evidenciat que les esquerres podem governar juntes, donant estabilitat i cohesió”, ha dit Pérez. Josep Rossell ha afegit que “ha estat una bona legislatura en què hem estat una vegada més al servei dels ajuntaments i en què hem tingut una bona entesa entre tots els grups comarcals”. Carme Freixa també ha parlat de la bona sintonia que han tingut govern i oposició, “perquè els hem tingut presents i els hem deixat participar” i ha destacat també el fet d’haver aconseguit molts recursos d’administracions superiors perquè “des del Ripollès els hem presentat projectes sòlids, concrets i consistents pels quals han volgut apostar”.

Compartiu-ho amb: