El Ripollès s’ofereix a la Candidatura Bcn Pirineu 2022

13 d'abril de 2011

L’oportunitat econòmica de generar llocs de treball i invertir en el territori, l’oportunitat d’esdevenir un destí esportiu referent en tecnificació esportiva i en esports de muntanya, l’oportunitat turística i de promoció de la comarca i l’oportunitat de millora d’infraestrucutres com el desdoblament de la via ferroviària Barcelona-Ripoll-Puigcerdà són alguns dels beneficis que podria treure el Ripollès si la Candidatura Olímpica Barcelona Pirineu 2022 esdevingués realitat. De fet, segons va dir el president del Consell Comarcal del Ripollès, Enric Pérez, “tot el que puguem fer en tot aquest procés, independentment de si s’acaben fent els jocs, pot beneficiar el Ripollès”. Pérez ho va explicar ahir a la tarda davant dels representants de l’oficina de la candidatura, que van venir al Ripollès a explicar el projecte que optarà a acollir els jocs olímpics d’hivern de 2022.

Els representants de la candidatura, el responsable d’esports Lolo Ibern i el gerent Òscar Grau, van explicar que la proposta es basa en dos eixos que s’han de presentar de manera compacta: una ciutat i la seva àrea metropolitana com a seu dels esports de gel, de la Vila Olímpica principal i dels equipaments complementaris (Barcelona) i una cadena muntanyosa propera per les proves de neu, amb cabuda per a diverses isntal·lacions i Vila Olímpica de muntanya (Pirineu). D’aquí la importància d’anar coordinats amb el territori. Per això van valorar que el Ripollès, una comarca molt propera a les zones que podrien acollir competicions dels jocs, hagi estès la seva mà al projecte.

El president del Consell Comarcal del Ripollès va lliurar-los un petit document que explica què podria aportar el Ripollès a uns jocs olímpics capaços de moure 10.000 periodistes, 24.000 places hoteleres, 12 seus de competició, entre 2 i 4 seus d’entrenament, centres de premsa, etc. Segons Pérez, la comarca podria aportar instal·lacions esportives com les estacions de muntanya de Vall de Núria i Vallter2000, on es podrien realitzar entrenaments o esports de demostració; el Centre de Tecnificació Esportiva del Ripollès i una possible residència per a estudiants i esportistes, fins a 10.500 places hoteleres, de turisme rural o de càmping a esportistes, familiars, periodistes i visitants, així com un sector de restauració professionalitzat gràcies a cursos a mida organitzats des de l’Aula d’Hostaleria del Ripollès i amb una gastronomia local de qualitat. El president del Consell, Enric Pérez, també va dir que la comarca garantiria als participants a l’esdeveniment una atenció sanitària de qualitat amb l’Hospital comarcal de Campdevànol, així com una gran oferta cultural, lúdica i turística.

L’acte va comptar amb la presència d’una trentena d’assistents representants de diferents sectors del territori, com les estacions de muntanya, l’hostaleria i la restauració, el Consorci Ripollès Desenvolupament, els ajuntaments, el Centre de Tecnificació Esportiva del Ripollès, el Servei Educatiu del Ripollès i les escoles, l’Hospital de Campdevànol, la Unió Intersectorial i Empresarial del Ripollès, la Mancomunitat de la Vall de Camprodon, entitats esportives i sindicats.

Els assistents van poder fer les seves aportacions i, entre d’altres, van sorgir propostes com estrènyer la relació escola-pràctica de l’esquí, seguint l’exemple modèlic de Ribes de Freser, disminuir el cost econòmic pels menors de 14 anys a les competicions federades, i lluitar per aconseguir que l’esquí de muntanya, del qual el Ripollès n’és un referent, esdevingui olímpic. I és que el primer pas per construir la candidatura és fer de l’esport d’hivern una prioritat de país.

Els representants de la candidatura van explicar que aquest proper juliol faran públic un projecte tècnic amb una proposta de seus de competició, entrenament i suport, així com la localització dels diferents serveis i instal·lacions al voltant de la competició. Serà el primer pas per elaborar el dossier i promocionar la candidatura arreu de l’estat espanyol. El Comitè Olímpic Espanyol haurà de decidir el gener del 2013 si opta per Saragossa o Barcelona, mentre que el Comitè Olímpic Internacional decidirà la seu definitiva el Juny de 2015.

Compartiu-ho amb: