Material pioner per posar en forma la memòria de la gent gran del Ripollès

13 d'abril de 2011

Aquest migdia l’Associació de Familiars i Malalts d’Alzheimer i d’Altres Demències del Ripollès (FADES), el Consell Comarcal i el Consorci de Benestar Social han presentat els 12 quaderns de memòria agrupats sota la col·lecció Un mes per estar en forma que serviran per “treballar les habilitats cognitives i mantenir en forma a nivell mental la gent gran de la comarca”, segons la seva autora, la pedagoga i terapeuta de FADES, Lurdes Ribas.

 

El president del Consell i del Consorci, Enric Pérez, ha explicat que “l’edició d’aquest material és un pas endavant significatiu del projecte de col·laboració que el Consell i FADES vam iniciar fa tres anys organitzant uns Tallers de Memòria anuals per les diverses poblacions de la comarca”. Uns tallers destinats a treballar la memòria de la gent gran durant 8 sessions. Des del 2008 se n’han fet 32 i hi han participat 500 persones. Precisament arran d’aquests tallers, FADES es va adonar que la gent gran que hi participava no disposava de cap material per treballar durant la resta de l’any un cop s’acabaven les sessions. “Ens vam posar en contacte amb el Consell Comarcal, vam fer la proposta d’editar uns quaderns i ens van ajudar a trobar el finançament necessari a Dipsalut”, ha explicat el secretari de FADES, Manel Hueso.

Lurdes Ribas, Manel Hueso i Arseni Díez, terapeuta, secretari i president de FADES respectivament

S’han editat 900 quaderns que es distribuiran per tota la comarca a través dels propis Tallers de Memòria i a través de les treballadores dels serveis socials del Consorci que detectaran les demandes des de cada ajuntament. Es repartiran en grups de quatre i, un cop fets, es tornaran a FADES, que en farà la correcció i un seguiment personalitzat. Tindrà un cost simbòlic de 3 euros cada quatre quaderns de manera que qui faci la col·lecció sencera pagarà 9 euros en total.

Hi ha un quadern per cada mes amb 20 activitats per treballar cada dia de la setmana de dilluns a divendres i cada activitat es complementa amb una petita autoavaluació perquè l’autor anoti com ha anat l’exercici i amb quines dificultats s’ha trobat. Ribas ha explicat que s’ha optat per l’edició dels quaderns “perquè el poc material que hi havia editat fins ara era en castellà, perquè a la comarca hi ha el 23% de la població que és major de 65 anys i cal fer-hi un treball continu, perquè ens servirà com a eina de diagnòstic i com a material preventiu i terapèutic i perquè ens permetrà treballar 7 habilitats cognitives molt importants: atenció, orientació, llenguatge, memòria, càlcul, organització i seguir instruccions”.

FADES*, Consell i Consorci esperen que l’experiència sigui positiva i exportable a altres territoris, ja que l’edició d’aquest material i el seu seguiment personalitzat és una experiència pionera a les comarques gironines. Fins i tot s’ha parlat, com a projecte de futur, de l’edició de material digital.

 

*FADES es va constituir l’any 2000 i treballa amb els familiars i malalts d’Alzheimer a través dels Tallers de Memòria i a través de xerrades i una atenció periòdica des dels diferents CAP de la comarca. Actualment estan fent 7 nous Tallers de Memòria i estan fent teràpia amb 15 malalts en primeres fases d’Alzheimer.

Compartiu-ho amb: