28 guardonats als Joan Triadú més emotius

15 d'abril de 2011

El Consell Comarcal del Ripollès va viure ahir una tarda molt emotiva amb el lliurament de premis de la 20a edició dels Premis Literaris Infantils i Juvenils Joan Triadú. Van ser els primers després de la mort, el 30 de setembre passat, de l’escriptor i pedagog d’origen ribetà que els dóna nom. En l’acte d’ahir se li va retre homenatge i la seva vídua, Pilar Vila-Abadal, va recollir emocionada un obsequi en homenatge al seu marit i va dedicar paraules d’agraïment al públic i al Consell Comarcal, organitzador del certamen anual, recordant que va ser l’últim acte oficial on va assistir Triadú l’abril de 2010: “un dels que li feia més il·lusió i que no es volia perdre mai”.

El president del Consell, Enric Pérez, va expressar la seva tristor per la pèrdua d’un referent en la història de la literatura catalana i en la lluita per a la supervivència de la llengua, però es va referir al d’ahir “com un acte alegre perquè un any més omplim aquesta sala de pares, mares, mestres i alumnes que amb la seva tasca reten homenatge al llegat de Triadú”. Miquel Sitjar, com a amic i convilatà de Triadú, va fer un repàs a la trajectòria de l’escriptor i pedagog: “Els que estem aquí tenim a partir d’ara l’obligació d’omplir el buit de Joan Triadú i continuar la seva obra any rere any”. Sitjar va parlar de l’existència de tres institucions que porten el seu nom que “ens faran recordar per sempre tres de les seves grans passions: la biblioteca de Vic, que ens recordarà la seva passió per la lectura, l’Institut de Ribes de Freser, que ens recordarà la seva passió per la pedagogia, i aquests Premis, que ens deixaran esperem que per molts anys la seva passió pel foment de la creació literària com a forma de creixement personal”.

Acompanyaven Sitjar i Pérez a la taula de presidència, el conseller comarcal de Cultura, Roger Peñarroya, el jurat del certamen format per Cristina Casas, Daniel Palomeras, Joan Ferrer i Toni Pujals i el professor Ramon Alabau, que va fer de rapsode posant veu als primers premis de cada categoria. Vila-Abadal també hi era, ocupant el lloc que el seu marit ocupava cada any i, posteriorment, fent-se la foto de grup amb els premiats.

Enguany hi ha hagut un total de 28 premiats en poesia i prosa en les diferents categories en què es divideix el certamen: categoria A (3r i 4t primària), categoria B (5è i 6è primària), categoria C (1r i 2n d’ESO), categoria D (3r i 4t d’ESO i 1r i 2n de batxillerat) i els premis especials per als alumnes del Centre d’Educació Especial Ramon Suriñach de Ripoll. Tots ells van rebre lots de llibres, trofeus, diplomes i, els guanyadors de la categoria D, un xec de 150 euros. No hi va haver cap premi desert, mostra, segons el jurat, de la bona qualitat dels treballs.

Consulteu la llista dels guanyadors 

Llegiu tots els treballs premiats

El certamen, amb el qual el Consell Comarcal vol estimular la creació literària entre els més joves, aquest any ha tingut un total de 135 treballs presentats després de la  preselecció dels propis centres, un increment respecte a les dues edicions anteriors (99 el 2009 i 114 el 2010). També ha augmentat el nombre de centres escolars participants, 14 dels 18 que hi ha a la comarca (van ser 10 el 2009 i el 2010) i, per primera vegada, hi han participat alumnes de les escoles rurals.

Els centres participants han estat l’Escola Doctor Robert i  la Seccció d’Institut Germans Vila-Riera de Camprodon; les escoles Joan Maragall, Els Salesians, Vedruna i  Tomàs Raguer i l’Institut Abat Oliba de Ripoll; l’Escola Mare de Déu de Núria i la Seccció d’Institut Joan Triadú de Ribes de Freser, l’Escola Pirineu de Campdevànol, l’Institut Escola de Sant Joan de les Abadesses, l’Escola Esquirol d’Ogassa, l’Escola de Vallfogona i el CEE Ramon Suriñach de Ripoll.

Compartiu-ho amb: