Ser major de 16 anys i el foment d’un oci nocturn saludable, novetats del Bus de les Festes 2011

2 de maig de 2011

La festa major de Ripoll, al voltant de l’11 de maig, obre el període de festes majors de la comarca del Ripollès i enceta també la temporada del Bus de les Festes del Consell Comarcal del Ripollès, que porta els joves a les festes de la comarca amb el doble objectiu de promocionar-les i evitar els riscos que comporta la conducció. Enguany les novetats són l’establiment d’una edat mínima per accedir al bus, 16 anys, i la presència de punts d’informació sobre els riscs de prendre alcohol i drogues a les festes majors dels cinc municipis més grans.

Aquest any el servei portarà gratuïtament els joves a onze municipis de la comarca, a les festes majors de Ripoll (el 13 i 14 de maig), Camprodon (18 de juny), Queralbs (23 de juliol), Pardines (6 d’agost), Ribes de Freser (13 d’agost), Planoles (20 d’agost), Vallfogona de Ripollès (27 d’agost), Sant Pau de Segúries (2 de setembre), Gombrèn (3 de setembre), Sant Joan de les Abadesses (10 de setembre) i Campdevànol (17 de setembre).

Novetats del 2011: edat mínima i punts d’informació

Una de les novetats del servei és que s’ha establert una edat mínima per utilitzar-lo: cal ser major de 16 anys o complir-los al llarg de l’any vigent, en aquest cas, del 2011. Segons el president del Consell, Enric Pérez, “d’aquesta manera evitem fomentar la presència de gent excessivament jove a les festes majors i donem resposta a una demanda feta des dels propis municipis”.

De fet, si s’observa el registre d’usuaris, des del 2009 només hi ha hagut 25 usuaris menors de 16 anys, mentre que la franja d’edat predominant es troba entre els 17 i els 20 anys amb 304 usuaris (70 de 17 anys, 91 de 18 anys, 82 de 19 anys i 61 de 20 anys).

Una segona novetat que presentarà el servei és “una funció educativa i conscienciadora per ensenyar que no cal consumir drogues i alcohol per passar-ho bé durant l’oci nocturn”. Es farà a través de l’estand informatiu del SOM.NIT, una iniciativa de Creu Roja per prevenir i reduir els riscs en el consum de drogues adreçat a joves, que ja es feia i es farà durant la festa major de Ripoll. Ara, a més, s’estendrà a les festes majors de Ribes de Freser, Camprodon, Sant Joan de les Abadesses i Campdevànol, amb la presència de dos tècnics de joventut del Consell Comarcal que s’han format prèviament per poder donar la informació adequada.

En aquestes poblacions, les cinc més grans del Ripollès, quan s’acabi la festa i sigui l’hora de tornar a agafar el bus, els tècnics de Joventut repartiran informació per evitar el consum de drogues i una ampolla d’aigua entre els usuaris. Per fer-ho es compta amb la col·laboració d’Aigua de Ribes, que ha posat a disposició del Consell 300 aigües minerals de 50cl per repartir entre els joves.

 

Carnet, vigència i horaris

Pel que fa al carnet, és obligatori presentar-lo per accedir al Bus. Des del 2010 els carnets tenen vigència indefinida i actualment hi ha 444 usuaris registrats. Aquells que encara no el tinguin se’l poden fer de manera gratuïta al Servei de Joventut del Consell Comarcal del Ripollès, on també  se’ls lliurarà una normativa d’ús del servei, que com cada any comptarà amb personal de seguretat per vetllar el seu bon funcionament.

Els horaris del Bus de les Festes 2011 es poden trobar virtualment a la pàgina web del Consell Comarcal del Ripollès i del Servei de Joventut del Ripollès i físicament als centres educatius, centres cívics, el mateix Consell Comarcal i en altres equipaments on es reparteix habitualment.

Compartiu-ho amb: