Una exposició virtual de cobertes molt especials per celebrar la Setmana dels Arxius 2011

8 de juny de 2011

Aquesta setmana, del 6 al 12 de juny, es commemora la Setmana Internacional dels Arxius i, un any més, l'Arxiu Comarcal del Ripollès (ACRI) es suma a la iniciativa amb una activitat per mostrar una part del seu fons documental. Enguany l'ACRI ha organitzat l'exposició virtual "desCobertes: cobertes que han protegir, cobertes descobertes" que exemplifiquen el passat productor de manuscrits creats a l'entorn del monestir de Santa Maria de Ripoll, que es van aprofitar com a cobertes d'altres llibres o volums.

L'objectiu de la mostra és posar a l'abast dels investigadors, curiosos i públic en general la selecció d'aquests documents peculiars, joies documentals que han esdevingut objectes gairebé estètics. Es tracta de fragments dels llibres litúrgics o de les obres literàries que, caigudes en desús o substituïdes per noves versions, van aprofitar-se per ser utilitzades com a cobertes d'altres llibres o volums. Gràcies a aquesta nova funció, una petita part dels magnífics cantorals, bíblies o còdexs jurídics han arribat fins a nosaltres.

La feina de restauració d'aquestes cobertes va fer-se principalment quan el Sr. Eudald Graells i Puig era el màxim responsable de l'Arxiu-Museu de Ripoll. Darrerament, l'ACRI les ha digitalitzat i ofert a tothom que vulgui gaudir d'aquestes traces fragmentades de la nostra història. L'accés a l'exposició virtual és lliure.

Més informació: comunicat de premsa de l'Arxiu Comarcal del Ripollès

Compartiu-ho amb: