El nou Punt d’Infoenergia preveu estalviar més d’un 10% en la despesa energètica dels ajuntaments

21 de juliol de 2011

El president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira, i la directora de l’Institut Català de l’Energia (ICAEN), Maite Masià, han signat aquest migdia un conveni per introduir l’estalvi i l’eficiència energètica en la gestió municipal, en concret, en les dependències i les instal·lacions municipals dels 19 pobles del Ripollès.

El conveni inclou la figura d’un Punt d’Infoenergia comarcal per dur a terme aquesta tasca, que es porta amb el suport tècnic de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. La persona encarregada del Punt ja ha iniciat un sistema de comptabilitat i gestió energètica a tots els pobles perquè puguin optimitzar la contractació d’energia, optimitzar pòlisses i implementar recomanacions derivades d’auditories energètiques. Durant el primer semestre del 2011 s’han iniciat proves pilot a Vallfogona de Ripollès i a Ripoll i durant el segon semestre es continuarà pels 4 municipis mitjans (Ribes de Freser, Campdevànol, Sant Joan de les Abadesses i Camprodon) i, finalment, pels 13 municipis petits.

La directora de l'ICAEN, Maite Masià, i el president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira

Un exemple dels primers resultats de l’estudi que s'està fent a Ripoll apunten a la possibilitat d’un estalvi mig de fins a un 11% sobre el preu de la factura, tant en compliment de normativa per part de les companyies elèctriques com en modificacions de potència i eliminació d’energia reactiva (Consulteu més dades en aquesta presentació del Punt d'Infoenergia).

El president i el gerent de l'Associació Leader, Ramon Turrats i Albert Puigvert, i la tècnica del Punt d'Infoenergia, Carina Creixans, durant la seva intervenció

El conveni signat preveu la realització d’aquests treballs fins a 31 de desembre de 2011 i estableix un finançament de 30.000 euros per part de l’ICAEN.

L’aplicació del Punt ve després de l’experiència del projecte de cooperació Eureners2 sobre eficiència energètica i energies renovables en el qual va participar l’Associació Leader i que es va tancar l’octubre de 2010. El projecte va permetre conèixer experiències en aquest camp, com la de l’Agència de l’Energia d’Osona, i es va decidir aplicar-les al Ripollès.

La directora de l’ICAEN i el president del Consell han felicitat la feina feta per part de l’Associació Leader i per l’esforç del territori. Masià ha recalcat que “cal un canvi de model energètic que ha de passar per la reducció de la dependència dels combustibles fòssils”.

El conveni signat aquest migdia també inclou la promoció de l’ús de la biomassa en les dependències municipals, fet que el Consell Comarcal, juntament amb el Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès (CEINR), ja realitza a través de l’aplicació del Pla Estratègic de la Biomassa.

 

Més informació: nota de premsa de l'Institut Català de l'Energia (ICAEN)

Compartiu-ho amb: