La reordenació de les urgències i la manca de cobertura 3G al Consell d’Alcaldes de setembre

7 de setembre de 2011

El primer Consell d’Alcaldes del Ripollès després de les elecccions municipals del 22 de maig va tenir lloc aquest dimarts passat amb la presència de dotze alcaldes (Ripoll, Queralbs, Campdevànol, Llanars, Vilallonga de Ter, Molló, Vallfogona de Ripollès, Planoles, Ogassa, Campelles, Ribes de Freser i Sant Joan de les Abadesses) i sota la presidència de Miquel Rovira i Comas, president del Consell Comarcal del Ripollès.

Com a punts més destacats de l’ordre del dia es van aprovar els dictamens per nomenar els alcaldes de la Comissió Consultiva sobre l’Accés Motoritzat al Medi Natural per la legislatura 2011-2015 i per crear una Junta Comarcal de Protecció Civil del Ripollès, amb representants d’ajuntaments, entitats, institucions i cossos de seguretat i protecció civil. Un Junta que es convocarà dos cops l’any coincidint amb els Consells d’Alcaldes dels mesos de març i setembre i tindrà com a objectiu coordinar, fer un seguiment i un balanç de campanyes de prevenció i de protecció civil.

Rebuig dels alcaldes a la reordenació de les urgències

En el marc del Consell d’Alcaldes també es va parlar de la reordenació de les urgències al Ripollès i es va decidir fer un acord per mostrar el malestar per les males formes emprades pel Departament de Salut per comunicar la decisió, per no utilitzar el Govern Territorial de Salut i per no respectar les promeses fetes quant al nombre de metges de guàrdia localitzables per atendre les urgències. Un acord que es consensuarà amb els alcaldes i alcaldesses en els propers dies.

Queixa per les zones de poca cobertura 3G

L’alcalde d’Ogassa va plantejar el problema de les zones que no disposen d’una bona cobertura amb teconolgia 3G, com és el cas del seu municipi, on els operadors funcionen amb tecnologia GPRS, molt lenta, i fa que els veïns hagin de baixar fins a Sant Joan de les Abadesses per obtenir una bona velocitat de navegació per Internet. El Consell d’Alcaldes es va comprometre a estudiar quines zones hi ha com aquestes a la comarca, a inicidir amb els operadors perquè facin el canvi de tecnologia i, al mateix temps, insistir al Govern de la Generalitat perquè impulsi el desplegament de fibra òptica.

Adhesió al model d’immersió lingüística català

Els alcaldes també van acordar adherir-se al manifest Somescola.cat de defensa del model d’immersió lingüística en català i de rebuig a les sentències del Tribunal Suprem espanyol.

Queixes pel retard del pagament de subvencions

Alguns alcaldes, sobretot de municipis petits, es van queixar del retard del Departament d’Economia i Finances en el pagament dels Plans Únics d’Obres i Serveis, fet que fa anar molt malament les economies municipals, i es va acordar sol·licitar des del Consell un calendari de pagaments oficial perquè els ajuntaments puguin fer les seves previsions.

Impuls d’ordenances municipals de regulació de les pastures

Finalment, el Consell d’Alcaldes va comptar amb les intervencions prèvies del gerent de la Unió Intersectorial Empresarial del Ripollès, per informar sobre les licitacions públiques dels ajuntaments de la comarca, i del gerent del Consorci dels Espais d’Interès Natural del Ripollès i del cap comarcal de l’oficina del DAR sobre la proposta per impulsar ordenances municipals de regulació de les pastures. Un procés que ja està en marxa i que rebrà el suport jurídic del Consell Comarcal del Ripollès. S’espera que de cara a la primavera ja es pugui tenir un primer document per treballar-lo amb els ajuntaments i que sigui aplicable l’estiu del 2012.

Compartiu-ho amb: