Aquest matí s’ha donat el tret de sortida al projecte de cooperació “Escuelas de Pastores en Red” amb un acte de benvinguda i una primera sessió de treball al Consorci Ripollès Desenvolupament, a Ripoll. En el projecte hi participa l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, com a representant de les escoles de pastors catalanes, juntament amb entitats d’Andalusia, Cantàbria, les illes Cànaries, Castella-la Manxa, Múrcia, País Basc i Astúries.
Una trentena de representants d’aquestes entitats (faltaven els de Canàries que arribaran a la tarda) s’han desplaçat al Ripollès per fer un primer intercanvi d’experiències en una estada que durarà fins al dimecres 26 d’octubre.
Els ha donat la benvinguda el delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús, que ha destacat la importància de projectes com aquests per dignificar la professió de pastor. També hi eren Miquel Rovira, president del Consell Comarcal del Ripollès i de l’Associació Leader; Josep Maria Farrés, president del Consorci Ripollès Desenvolupament i Joan Casas, cap de l’oficina comarcal del Departament d’Agricultura al Ripollès, que els ha fet una primera radriografia de com es distribueix l’activitat ramadera a la comarca.
Segons Albert Puigvert, gerent de l’Associació Leader, “aquest projecte ha de servir per fomentar intercanvis entre els territoris, sobretot de mètodes formatius encaminats a professionalitzar i donar un valor afegit a la professió. Volem que els joves hi tinguin entrada i amb aquest treball conjunt ens podem ajudar a agafar idees per donar vida als nostres territoris a través d’aquest sector”. En el transcurs de la visita, les delegacions d’Escoles de Pastors de l’Estat faran un parell de sessions de treball i tindran ocasió de fer visites tècniques, com les que faran aquesta tarda a l’empresa Pirinat de Campdevànol o a la Cooperativa agrària La Fageda de Santa Pau, o les que faran demà a la tarda a empreses i explotacions d’Osona i el Lluçanès.
Per part del Ripollès, se’ls aportarà l’experiència formativa del curs de gestió i maneig per als emprenedors del sector oví, que el novembre engegarà la segona edició; l’experiència en creació d’associacions agroalimentàries i ramaderes, com l’Associació de Pastors del Ripollès, per poder treballar conjuntament en projectes comuns, i se’ls explicarà el treball per a la creació de productes alimentaris de qualitat del Ripollès sota la marca de garantia Producte del Ripollès.
Més informació: Visita de les Escoles de Pastors de l'Estat al Ripollès