El fons personal de Gonçal Cutrina a l’Arxiu Comarcal del Ripollès

4 de novembre de 2011

El dia 31 d'octubre passat va tenir lloc l'acte de signatura del contracte de cessió en dipòsit a l'Arxiu Comarcal del Ripollès del fons documental "Gonçal Cutrina i Sorinas" formalitzat entre el Consell Comarcal del Ripollès, en representació de la Generalitat de Catalunya, i el senyor Gonçal Cutrina Carrera, propietari de la documentació del seu pare. La documentació en dipòsit comprèn des de l'any 1950 fins al 1997, ocupa 11,90 metres lineals i està formada per gairebé 15.000 fotografies, documents textuals i fons de complement (hemerogràfics i bibliogràfics).

Gonçal Cutrina i Sorinas va ser una persona estretament vinculada amb multitud d’àmbits culturals, polítics, esportius i socials del Ripoll de la segona meitat del segle XX: va formar part de les juntes del Club Excursionista de Ripoll, de l’Agrupació Ripollesa d’Iniciatives Culturals (ARIC), de la Junta d’Obra del Monestir de Santa Maria de Ripoll, del Patronat de l’Hospital Municipal, del Patronat del Museu Etnogràfic de Ripollva exercir de tinent d’alcalde i alcalde del municipi de Parròquia de Ripoll fins a l’absorció pel de Ripoll l’any 1975 i, finalment, va ser regidor de l’Ajuntament de Ripoll durant la primera legislatura democràtica (1979-1983).

Gonçal Cutrina i Sorinas va néixer a Anglès (La Selva) el dia 16 de gener de 1922; al cap de pocs mesos de néixer, la família Cutrina-Sorinas es traslladà a Ripoll. Va morir a l’hospital comarcal de Campdevànol el dia 4 d’abril de 1995.

La figura de Cutrina i Sorinas va estretament lligada a múltiples facetes relacionades sobretot amb la vila de Ripoll; tanmateix, allò que sobresurt més de la seva figura és la difusió de les seves recerques sobre el patrimoni preindustrial (molins) i industrial (tèxtil) de la comarca del Ripollès gràcies a les publicacions que va endegar.

Cal destacar, també, la seva activa col·laboració amb les entitats excursionistes de Ripoll fruit de la seva incansable estima per la muntanya i l’excursionisme. No podem obviar la tasca desenvolupada quant a la ordenació i la descripció documental dels fons dels arxius de l’Ajuntament de Ripoll i del Consell Comarcal del Ripollès; la seva formació autodidacta no fou obstacle perquè amb el seu treball constant aconseguís la dignificació dels fons documentals i la consideració del servei municipal d’arxiu integrat dins l’estructura organitzativa de l’ajuntament, a més de, des del municipi, promoure el coneixement de múltiples aspectes de la història de Ripoll per mitjà d’exposicions i conferències.

La producció històrica i divulgativa del Gonçal Cutrina i Sorinas és extensíssima; va col·laborar en diversos periòdics, revistes i programes d’activitats, donant a conèixer aspectes tradicionals, folklòrics i històrics de Ripoll i del Ripollès.

La documentació objecte del dipòsit comprèn des de l’any 1950 fins al 1997, ocupa 11,90 metres lineals; cal remarcar, quant als documents no textuals, les 14.895 fotografies que han ingressat, juntament amb la resta de documents textuals i els fons de complement (hemerogràfics i bibliogràfics). Bàsicament, el fons personal Gonçal Cutrina Sorinas està classificat en 7 apartats: (1) publicacions, (2) recerca, (3) correspondència, (4) discursos, xerrades i col·laboracions a la premsa, (5) exposicions i altres activitats de difusió, (6) activitat pública i (7) activitat privada.

 

Informació extreta del Comunicat de premsa de l'Arxiu Comarcal del Ripollès

Compartiu-ho amb: