A punt el segon curs de pastors per professionalitzar els emprenedors del sector oví

8 de novembre de 2011

El proper dijous 17 de novembre, una setmana més tard del previst, començarà la segona edició del curs de Gestió i maneig per a emprenedors del sector oví. Com ja es va fer en la primera edició, el curs s’ha estructurat en diversos mòduls temàtics. El que començarà aquest mes serà el mòdul d’Alimentació i constarà de quatre sessions que es faran els dijous 17 i 24 de novembre i 1 i 15 de desembre, combinant teoria, pràctica, visites tècniques i una taula rodona. Consulteu el programa.

Les classes teòriques i pràctiques i la taula rodona amb els participants del mòdul es faran al Castell de Montesquiu, mentre que la visita tècnica es farà a tres explotacions que pertanyen a l’Associació de Productors d’Oví i Cabrum de Qualitat de Catalunya (APROC) a Bellcaire d’Urgell (Lleida). Les sessions aniran a càrrec de Ramon Bach, veterinari i secretari tècnic d’ANCRI (Associació Nacional de Criadors d’Oví de Raça Ripollesa), Josep Llach, enginyer tècnic agrícola, i Joan Ferran, veterinari de l’ADS d’Oví i Cabrum de les Comarques Gironines.

De moment, hi ha 11 alumnes inscrits procedents de diverses comarques. La majoria s’incorporen com a joves emprenedors en el sector oví i un bon percentatge són dones que s’incorporen a l’empresa del seu home per formar una societat. També hi ha alumnes que han fet algun dels cursos a l’Escola de Pagesia i Activitat Pastoral del Pallars Sobirà i que busquen un contingut més especialitzat.

Aquest primer mòdul consta de 30 hores i té un preu d’inscripció de 30 euros.

Visita tècnica a una explotació del Pla de l'Estany en el marc del primer curs

 

Bona valoració de la primera edició

Les diverses entitats i associacions del sector organitzadores del curs, entre les quals el Consorci Ripollès Desenvolupament, l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura, el Consorci de la Vall del Ges, Orís i Bisaura o la Federació d’Entitats Catalanes de Ramaders d’Oví i Cabrum (FECOC), han decidit fer aquesta segona edició per continuar formant i informant un sector que travessa una situació difícil, ajudant els pastors a fer les seves explotacions econòmicament viables i facilitant eines per aconseguir dignificar la professió.

La primera edició del curs ha finalitzat a principis d’aquest mes de novembre amb un últim mòdul de Gestió tècnica i econòmica. Amb aquest s’ha completat un curs de 4 mòduls (al marge de l’esmentat, els d’Alimentació, Reproducció i genètica i el Part i la cria dels xais) pels quals han passat 23 alumnes de les comarques del Ripollès, Osona, la Garrotxa i el Pla de l’Estany. 5 menors de 30 anys, 11 d’entre 30 i 40 i 7 de més de 40. La diversitat d’edats ha fet que hi hagués molta interacció entre ells i que no només s’aprengués dels professors que han impartit les classes. De fet, una de la millors valoracions dels alumnes és la part que han après de la resta dels companys i els lligams que han establert entre ells per ajudar a tirar endavant els respectius projectes.

Compartiu-ho amb: