100 casos atesos de violència de gènere a la comarca

25 de novembre de 2011

El Servei d'Informació i Atenció a la Dona del Ripollès (SIAD), que depèn del Consorci de Benestar Social del Ripollès, atèn actualment 100 casos de violència de gènere (dones, en major part, però també algun home). 61 són nous d'aquest 2011 i 31 han acabat en denúncia. Avui, 25 de novembe, Dia mundial contra la violència de gènere, és una bona ocasió per fer aflorar aquesta problemàtica que també és present a casa nostra i fer tasca de conscienciació i sensibilització.

Responsables del SIAD recorden que, en general, aquests casos atesos només són la punta de l'iceberg, ja que està demostrat que un elevat percentatge de dones que pateixen situacions de violència masclista no ho perceben ni fan el pas per posar-se en mans de professionals. Tot i així, a la comarca del Ripollès funcionen molt els circuits establerts i els professionals (metges, serveis socials, etc.) de seguida deriven els possibles casos al SIAD, fet que evita denúncies i que la violència vagi a més.

La majoria de casos atesos el 2011 a la comarca, més d'un 50%, estan en fase de maltractament psicològic, la major part s'han detectat a Ripoll (27) i comprenen diferents edats, tot i que destaca un perfil més aviat jove (dècada dels 20: 10 casosdècada dels 30: 18 casos i entre 40 i 65 anys: 16 casos). Des del SIAD es recorda que és molt important el paper de la família i l'entorn per ajudar les víctimes a veure's com a tal, el pas que costa més, i demanar ajut.

Des del SIAD es va editar a finals de 2009 una guia sobre violència de gènere  Allibera't del silenci! Actua! en català i en castellà amb informació sobre dades, tipus de violència de gènere, mites, el cicle de la violència de gènere, conseqüències que pateixen les víctimes, com actuar i qui pot ajudar.

EL Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Ripollès (SIAD)

Un dels objectius del Servei d'Informació i Atenció a les Dones del Ripollès és oferir atenció i assessorament a totes les víctimes de violència masclista, a fi de donar una resposta integral a les necessitats, les inquietuds i els interessos de les víctimes. Mitjançant aquest servei s'ofereix:

  • Suport psicològic a nivell individual i grupal.
  • Assessorament jurídic.
  • Acolliment en cas d'urgència.
  • Servei de teleassistènciaS'ofereix atenció immediata i adequada davant situacions d'urgència. Poden sol.licitar-lo les víctimes de violència masclista que tinguin una ordre de protecció o d'allunyament.

Per a més informació podeu trucar al telèfon 972 70 32 11 del Consell Comarcal o fer consultes a través del correu electrònic dones@ripolles.cat

Podeu trobar més informació a la pàgina web de l'Institut Català de les Dones o trucant al 900 900 120, la línia d'atenció a les dones en situació de violència.

Compartiu-ho amb: