Crida unitària de les entitats del Ripollès per buscar voluntaris

29 de novembre de 2011

Aquest migdia el Consorci de Benestar Social del Ripollès ha presentat el projecte Tots movem Ripoll/el Ripollès, que pretén crear una xarxa de voluntaris local i, a la llarga, a tot el Ripollès, que tingui continuïtat en el temps. Avui s’ha donat el tret de sortida a la crida per cercar aquests voluntaris i s’ha fet amb la participació de les institucions i les entitats que han estat treballant al llarg de l’any per vertebrar la iniciativa sota la coordinació del Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) de Ripoll: el propi Consorci, la Fundació Privada Tutelar del Ripollès, Creu Roja, la Fundació MAP, l’Hospital de Campdevànol, la Fundació Oncolliga i Protecció Civil.

Unes entitats que han posat en comú les seves necessitats i demandes i han decidit treballar en xarxa per crear un voluntariat de qualitat: format, reconegut i organitzat. En general, són entitats que ja disposen de voluntaris però que, gràcies a aquesta posada en comú, han vist la necessitat de coordinar-se. “Som una comarca petita i hem de col·laborar amb aquests temes”, ha dit Hermínia Ordeig, directora gerent de la Fundació MAP, que ha recalcat que la inciativa està oberta a totes les entitats.

Segons Miquel Rovira, president del Consorci, es tracta “d’institucionalitzar el voluntariat i de posar en alça valors com la solidaritat, el compromís, la implicació i la cohesió social”. La regidora de Participació de l’Ajuntament de Ripoll, Dolors Vilalta, ha afegit que aquest projecte “ens ha arribat en un moment en què la demana és més evident. A través del Pla de Desenvolupament Comunitari (PDC) s’ha pogut organitzar la demanda d’un voluntariat que donarà resposta al nostre entorn”.

Raquel Rull, la tècnica coordinadora d’aquest PDC, en el marc del qual s’ha gestat la iniciativa, ha explicat que es tracta de satisfer una doble demanda: la de molta gent que, pel context, s’ha quedat sense feina i que disposa de temps lliure que vol aprofitar ajudant els altres “sentint-se útil” i, d’altra banda, la de les necessitats socials que no queden cobertes per institucions, administracions i entitats perquè la demanda és massa gran. Una d’aquestes necessitats seria la d’acompanyament de gent gran del municipi i la comarca (per anar a comprar, al metge, a fer un cafè, etc.).

 

Com es canalitzarà la crida de voluntariat?

Xevi Soler, de Creu Roja, ha volgut deixar clar que no es tracta de buscar una quantitat determinada de voluntaris si no de buscar la qualitat: “volem que el voluntari es senti útil, compromès, que vagi a parar a l’entitat on cregui que la seva aportació serà més satisfactòria i que, així, puguem arribar a cobrir totes les demandes”.

Per això qui vulgui esdevenir voluntari disposarà d’un punt d’informació únic centralitzat al Consorci de Benestar Social del Ripollès (C/Progrés, 22, planta baixa. 972 70 32 11 o voluntariat@ripolles.cat). Allà se li farà un procés d’acollida, amb una recollida de dades, una petita entrevista i una formació genèrica. Llavors es derivarà el voluntari a l’entitat que es cregui més adient. Per la seva banda, l’entitat li farà una segona acollida amb la formació específica de la tasca que desenvoluparà. I, finalment, entitat i Consorci faran el seguiment i l’avaluació de la feina feta. Segons Ordeig, de la Fundació MAP, “és molt important que el voluntari es senti acollit i recolzat”.

En la presentació s’ha posat com a exemple la col·laboració entre l’Hospital de Campdevànol i la Fundació Oncolliga per acompanyament dels malalts, dues entitats que també s’han sumat al projecte, així com Protecció Civil o el Punt Òmnia Eudald Graells de Ripoll.

 

El Pla de Desenvolupament Comunitari

Per recolzar la inciativa s’ha comptat amb la presència de la responsable del Servei de Desenvolupament i Cooperació Social del Departament de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, Marta Jové, que ha parlat dels Plans de Desenvolupament Comunitari. Els ha qualificat “d’instrument per a la cohesió i inclusió social que busca el treball transversal entre entitats, com el que s’està fent aquí”. Jové ha explicat que hi ha 89 PDC en marxa a tot Catalunya, entre els quals s’estan movent entre 800 i 900 entitats i ha qualificat el projecte de Tots movem Ripoll/el Ripollès de “model de bones pràctiques de corresponsabilitat i solidaritat exportable a altres territoris”.

 

Díptic del projecte:

 

Compartiu-ho amb: