Primer pas d’un projecte per al retorn dels joves universitaris al Ripollès

19 de desembre de 2011

Aquest matí ha tingut lloc la presentació de la diagnosi “Els moviments migratoris de la joventut rural: què ofereix el mercat laboral als i les joves”, referent a la comarca del Ripollès (veure pdf adjunt). Ha anat a càrrec de l’Associació d’Iniciatives Rurals de Catalunya (ARCA) i la Fundació del Món Rural, dues de les entitats que han fet aquest estudi en el marc d’un programa de retorn i la inserció laboral de joves al medi rural anomenat ODISSEU.

La presentació ha tingut lloc al Consell Comarcal, amb la benvinguda del seu president, Miquel Rovira, i ha consistit a donar a conèixer les dades recollides del Ripollès per contrastar-les amb un grup de treball format per diferents agents econòmics i socials.

Anna Vilaseca, tècnica de la Fundació del Món Rural, ha explicat que al llarg de 2011 s’ha fet una primera fase de diagnosi, primer a nivell sòciodemogràfic de les 33 comarques considerades rurals de Catalunya i, posteriorment, a nivell més aprofundit en 5 comarques tipus: el Ripollès, el Solsonès, la Noguera, l’Alta Ribagorça i la Ribera d’Ebre. Segons Vilaseca, “ens hem fixat amb el flux migratori del món rural cap al món urbà, sobretot en joves del món universitari. El que ens interessava mirar és la distància existent entre la línia de desenvolupament econòmic de la comarca i les especialitzacions que escullen els joves que marxen, per després poder fer propostes per afavorir el retorn”. Una distància que, a la comarca del Ripollès, no és tan gran com en els altres territoris analitzats.

Al Ripollès es detecta que la major part dels joves que marxen a estudiar a fora, sobretot noies, escullen carreres que tenen una sortida professional molt encaminada cap a la funció pública, com és el cas de magisteri. Per assegurar el retorn dels joves, es tractaria, segons Vilaseca, de posar en alça els actius de la comarca i encaminar els i les joves cap a estudis que tinguin en compte els filons d’ocupació amb potencialitats del Ripollès, com són l’agroalimentari, el sòciosanitari i les energies renovables, com la biomassa.

Un factor positiu de cara al retorn dels joves al Ripollès és que molts cursen els estudis en universitats territorials, com és la de Vic, i mantenen el contacte més directe amb el seu territori, fet que facilita el posterior retorn.

El programa ODISSEU vol entrar, a partir d’ara, en una segona fase d’implementació en els territoris analitzats.

Compartiu-ho amb: