El fons fotogràfic de l’Arxiu Comarcal del Ripollès a la xarxa

3 de febrer de 2012

L’Arxiu Comarcal del Ripollès (ACRI) ha posat a l'abast de l'usuari un ric patrimoni documental fotogràfic a través d'Internet a través d'una aplicació que permet consultar, d’una forma àgil, fàcil i intuïtiva, les imatges que integren el fons. D'aquesta manera es facilita la recerca, es preserven els orginals i s'assoleix una assignatura pendent de l'ACRI després de 10 anys de funcionament.

Aquest fons consultable a través de la xarxa està format, entre d'altres, per una important col·lecció de fotografies procedents principalment de l’antic Arxiu Històric de Santa Maria de Ripoll. Aquestes imatges, aplegades des de finals del segle XIX i en el decurs del segle XX pels responsables d’aleshores de l’Arxiu-Museu de Ripoll (Tomàs Raguer, principalment), són una font de recerca de primer ordre —en especial les relacionades amb l’anomenat “Grup de Folkloristes de Ripoll”— i, per aquest motiu, han estat utilitzades en nombrosos projectes i treballs. Cal destacar, per sobre de totes les imatges, les magnífiques i úniques fotografies realitzades abans, durant i després de la restauració del monestir de Santa Maria de Ripoll (àlbums núm. 77 i 78) perquè esdevenen un testimoni únic i valuós de tot el procés constructiu referent a aquest monument.

Paral·lelament a aquestes fotografies, l’ACRI ha incorporat alguns fons públics i de personals que contenen imatges d’un interès excepcional per a la història de Ripoll i el Ripollès.

Amb la voluntat de facilitar i posar a l’abast dels investigadors i estudiosos de la història, les tradicions i costums de la comarca i donar suport als múltiples i diverses vessants de recerca, l’Arxiu Comarcal del Ripollès ha dissenyat i implementat una aplicació que permet consultar, d’una forma àgil, fàcil i intuïtiva, les imatges que integren el seu fons fotogràfic.

La visualització de les imatges reprodueix la forma de consulta presencial: des de la pantalla hom selecciona primer una agrupació temàtica i, a continuació, tria un àlbum virtual, que correspon a l’àlbum “físic” que conté les fotografies originals. La descripció de tot el conjunt d’imatges disponibles es pot consultar de forma paral·lela per mitjà d’un document en format “pdf” que suporta opcions de recerca; d’aquesta manera, l’usuari pot localitzar les fotografies del seu interès.

Més enllà de donar a conèixer el fons fotogràfic de l’Arxiu Comarcal, amb aquesta interfície de consulta es pretén preservar els originals fotogràfics, de diversos formats i suportsvidre, acetat, albúmina, etc.— alguns dels quals es troben actualment en un delicat estat de conservació com a conseqüència de la freqüència de consulta en els últims anys. Amb aquest nou mètode s'obre l’accés a les imatges i, a més, es contribueix a preservar uns fràgils documents originals.

En una primera fase s’han tractat 3.190 fotografies que corresponen a les agrupacions temàtiques més importants i utilitzades pels usuaris de l'ACRI (restauració del monestir de Ripoll, el treball a la vila, el treball a pagès…); en el decurs d’enguany s’incorporaran a l’aplicació la resta del fons.

La culminació d’aquest projecte es deu, en part, a les tasques de digitalització i producció desenvolupades amb motiu dels Plans d’Ocupació de Digitalització realitzats a l’Arxiu Comarcal del Ripollès durant els anys 2010 i 2011 i impulsats per la Subdirecció general d’Arxius del Departament de Cultura, el Consell Comarcal del Ripollès i els ajuntaments de Ripoll, Campdevànol i Ribes de Freser.

 

Més informació: nota de premsa de l'Arxiu Comarcal del Ripollès

Compartiu-ho amb: