Aprovat un pressupost prudent i de responsabilitat de 8,4 milions d’euros

22 de febrer de 2012

El Ple del Consell Comarcal del Ripollès va aprovar ahir un pressupost de 8.475.000 euros per a l’exercici econòmic del 2012, amb els vots favorables de l’equip de govern (CiU) i les abstencions del PSC i ERC, a l’oposició. Miquel Rovira els va definir com “uns pressupostos ajustats als temps que estem vivint, treballats en el marc de la responsabilitat i amb l’ambició de poder mantenir els serveis necessaris per la comarca”.

L’exposició del pressupost va anar a càrrec del conseller comarcal d’Hisenda, Xavier Cima, que va destacar que es tracten d’uns números basats en la prudència. El pressupost d’enguany minva un 7% respecte al de 2011 (9.143.000 euros) i segueix la dinàmica a la baixa iniciada fa tres anys (el 2010 ja es va aprovar un pressupost titllat  de contenció de 10.685.000 euros). Pel que fa als ingressos, s’han ajustat al màxim a les previsions, amb una clara disminució (del 71%) de l’apartat de noves inversions. Cima va advertir que, tot i així “haurem de prendre les accions que siguin necessàries per mantenir l’equilibri pressupostari cada vegada que manqui o minori un ingrés”.

Pel que fa a les despeses, s’han ajustat a la previsió d’ingressos destacant l’esforç per al manteniment de personal i serveis, amb una disminució global del 3,34% (60.000 euros) del capítol de despeses de personal. La partida més destacada de les inversions reals és la destinada a l’adquisició de compactadors de recollida de residus sòlids urbans que puja a 262.852 euros.

Cima va deixar constància del poc endeutament que el Consell Comarcal, però també de les elevades tensions de tresoreria que pateix a causa del deute pendent de Generalitat: “en termes d’economia elementària podríem dir que no som pobres, però que ara ens costa arribar a final de mes”. Per això el conseller comarcal d’Hisenda va parlar de “pressupost coherent dins un context de crisi i que no estira més el braç que la màniga” i va demanar la complicitat als grups a l’oposició, PSC i ERC, per treballar plegats.

PSC i ERC es van abstenir perquè van trobar a faltar poder participar en la preparació prèvia als pressupostos i perquè les poques inversions previstes les haurien fet diferent. Tot i així, Enric Pérez (PSC) va valorar en positiu la voluntat de mantenir serveis i el personal i Carme Freixa (ERC) va fer una crida a la cerca de consens per mantenir el Consell Comarcal i els serveis que presta, bàsics pels 19 municipis del Ripollès.

Compartiu-ho amb: