En ple funcionament la primera caldera de biomassa per escalfar un equipament públic a Ripoll

2 de març de 2012

La caldera de biomassa que escalfa les 3 plantes de l’edifici Modest Sayós de Ripoll, impulsada, projectada i finançada pel Consell Comarcal del Ripollès, ja fa un mes que està a ple rendiment. Aquest matí, el president del Consell i l’alcalde de Ripoll l’han presentat públicament en un acte amb representants de les associacions de veïns i veïnes del municipi i altres regidors del consistori, que és qui n’assumirà la despesa de subministrament a partir d’ara.

Les obres d’instal·lació de la caldera i la sitja d’estella van començar el juliol de 2011 en un recinte d’uns 60 metres quadrats als baixos de l’edifici. A finals de desembre ja es va posar en marxa fins a aconseguir el seu ple rendiment durant aquest mes de febrer.

Es tracta d’una caldera Herz, model Biomatic-Biocontrol, amb una potència nominal de 300 KW. Consta d’un dipòsit d’inèrcia d’uns 3.000 litres, on s’emmagatzema aigua calenta que arriba amb més facilitat a les plantes superiors, i funciona amb estella subministrada pel Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès (CEINR). L’estella s’emmagatzema en una sitja amb una capacitat de 16 tones.

Aquesta caldera escalfa les 3 plantes de l’edifici, que sumen més de 2.000 m2 (720 m2 construïts per planta). A la primera hi ha la llar d’infants Petit Avet i en la segona i tercera hi ha equipaments muncipals i comarcals com són l’Escola Comarcal del Música del Ripollès (amb 105 alumnes a Ripoll) i el Centre Formatiu del Ripollès, que actualment encabeix els 250 alumnes del Centre d’Autoformació i Escola d’Adults de la comarca. Per formalitzar l’ús de la segona i tercera plantes es va signar un conveni de cessió d’ús, a principis d’octubre de 2011, entre l’Ajuntament de Ripoll, el Consell Comarcal del Ripollès i la Societat Francesc de Sales.

La instal·lació ha suposat una inversió de 244.700 euros finançada amb fons propis del Consell Comarcal del Ripollès i és una de les primeres que es posa en marxa a la comarca. La primera va ser la de Planoles, la tardor de 2010, i després van venir les de Vallfogona de Ripollès, Ribes de Freser i Llanars, mentre que properament, de cara a l’estiu, ho farà la de Campdevànol. Des del CEINR se’n preveu la instal·lació de 6 o 7 més per escalfar equipaments municipals en els propers anys.

Compartiu-ho amb: