Ripollès Desenvolupament aposta per negocis turístics sostenibles en una nova jornada a Núria

16 de març de 2012

Unes 25 persones, la majoria empresaris del sector turístic (hotelers i propietaris d'allotjaments de turisme rural), van formar el públic de la segona sessió de les Jornades de Turisme del Ripollès del Consorci Ripollès Desenvolupament, que va tenir lloc dimecres 14 de març a l’estació de muntanya Vall de Núria. La temàtica principal de la sessió va ser l’aplicació de les energies renovables als establiments turístics per esdevendir negocis sostenibles.

La jornada va comptar amb la benvinguda del director de l’estació de muntanya, Antoni Casals i les intervencions del gerent de l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura i del Consorci Ripollès Desenvolupament, Albert Puigvert, i de la tècnica del Punt d’InfoEnergia del Ripollès, Carina Creixans. La primera intervenció va girar al voltant de la gestió i l’eficiència energètica als establiments turístics,entenent que és un tema rellevant pel sector turístic, ja que ens els darrers anys,els costos en energia s'han incrementat un 40% i suposa  per a molts establiments la segona despesa més elevada en el seu compte de resultats.

La segona xerrada va tractar la InfoEnergia i la Responsabilitat Social a l’Empresa (RSE) i es va explicar, entre d’altres, com llegir i interpretar una factura elèctrica.

Precisament l'Associació Leader al Ripollès Ges Bisaura ha aconseguit recentment una subvenció de l'Euroregió pel projecte “Energ.Tur – Energia i Turisme” per poder crear una eina d’autodiagnosi energètic per a establiments turístics. Aquesta eina es testarà en diferents establiments del territori, als quals s’acompanyarà al llarg del procés d’implementació de mesures d’estalvi i eficiència energètica i d’energies renovables

Durant la jornada també es van donar a conèixer dues experiències d’empreses del Ripollès que apliquen energies renovables, com l’Hotel Camprodon, que en el procés remodelació de les instal·lacions va apostar per aprofitar l'energia procedent de les plaques solars per escalfar l'aigua de l'hotel, fet que els ha permès un estalvi energètic del 25%, i també va implantar un sistema de sensors d'aigua i de llum. D'altra banda, el Centre de Dinamització Rural Portavella de les Llosses, que ha aplicat mesures de RSE, sobretot en la seva vessant social i mediambiental, amb la instal·lació d’una caldera de biomassa, d’un dipòsit de recollida d'aigües pluvials qua aprofiten per regar l'hort i el jardí i d’un sistema de gestió dels residus, entre d'altres. Mesures que ha recollit en una memòria de sostenibilitat gràcies al suport de l'Associació Leader al Ripollès, Ges Bisaura.

La jornada va finalitzar amb una visita tècnica per mostrar el funcionament de les instal·lacions, les habitacions i apartaments del nou edifici de Sant Josep, dissenyat amb criteris de màxima qualificació d’eficiència energètica amb què ha obtingut reconeixements a nivell europeu, i que funciona amb energia geotèrmica.

Des del Consorci Ripollès Desenvolupament es fa una bona valoració del funcionament i la participació en les dues primeres jornades i les previsions de cara a les següents són bones. La propera sessió, que tindrà lloc el dimecres 21 de març a Campdevànol, Gombrèn i Montgrony al voltant de Terra de Comtes i Abats, ja compta amb una inscripció prèvia d’una quarantena de persones. Les darreres jornades tindran lloc el dia 27 de març a Ribes de Freser per donar a conèixer el turisme actiu de la Vall de Ribes i a Les Llosses el 17 d’abril per donar a conèixer els sistema de categorització per espigues en turisme rural.

Recordem que aquestes jornades són totalment gratuïtes i els interessats es poden apuntar a totes en conjunt o per separat fins a dos dies abans de cadascuna de les jornades. Consulteu el programa aquí

Compartiu-ho amb: