La detecció del maltractament psicològic augmenta a la comarca: El poder del mal invisible

27 de setembre de 2012

La detecció del maltractament psicològic augmenta a la comarca: El poder del mal invisible. El Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Ripollès (SIAD) ha intervingut en 33 nous casos de dones i nenes de la comarca (des del gener fins el juliol del 2012). La gran majoria dels casos, en concret 20, han consultat el SIAD per estar patint maltractament psicològic i en canvi només 8 exposen situacions de maltractament físic i psicològic.

El maltractament psicològic és més difícil de detectar i d’acceptar, donada la manca d’evidències físiques que pot presentar la víctima i la normalització de determinades conductes per part de la societat. Es defineix com a maltractament psicològic: “tota aquella conducta o omissió intencional de la mateixa que produeixi en la persona una desvalorització o un patiment, per mitjà d'amenaces, d'humiliació, de vexacions, d'exigència d'obediència o submissió, de coerció verbal, d'insults, d'aïllament o qualsevol altra limitació del seu àmbit de llibertat”.

Aquesta definició teòrica, es concreta en moltes situacions quotidianes, per exemple, quan un membre de la parella insulta a l’altre l’està maltractant psicològicament. Quan manipula les seves paraules, la confon amb arguments contradictoris, quan li nega el suport davant de necessitats importants, quan alterna tractes d’odi i amor aleatòriament, quan la culpabilitza de tot, la insulta i li crida, quan li trenca els seus objectes personals, la menysprea i la ignora, quan no la deixa parlar o  sortir sola i li controla els moviments, les trucades, els diners etc. En totes aquestes situacions estem davant d’una persona maltractada psicològicament.

El maltractament psicològic pot provocar en les persones seqüeles molt greus i cronificades en el temps si no es realitza un treball psicoterapèutic a fons. Les alteracions més significatives són:

 

1.    Ansietat: La violència repetida i intermitent, barrejada amb períodes d’arrepentiment i tendresa, provoquen ansietat extrema i una resposta d’alerta i sobresalt permanent. La percepció d’amenaça incontrolable a la vida i a la seguretat personal provoca una sensació de por continua, dificultats de concentració, irritabilitat i un estat d’hipervigilància. Ex. “Quan ell està a casa no m’atreveixo a fer res per por que ell s’enfadi”.

2.    Trastorns del son, mal sons i pensaments obsessius cap a la parella.

3.    Depressió: “Això no té solució, ja no tinc forces per lluitar…”

4.    Pèrdua d’autoestima: “El meu marit té raó, no sé fer res bé, ni parlar correctament, és millor que estigui callada”

5.    Sentiment de culpa: La dona sent que la conducta de la parella depèn del seu propi comportament. “Jo no faig prou per evitar-ho”.

6.    Trastorn d’Estrès Postraumàtic: La dona pot presentar símptomes de reexperimentació (es torna a reviure els fets en forma de records i/o imatges), símptomes d’evitació (eviten parlar amb altres persones) i resposta d’alarma exagerada.

7.    Aïllament Social: “No puc parlar amb determinades persones, perquè el meu marit diu que em fiquen tonteries al cap” o bé“el meu marit s’enfada quan parlo amb la família”.

8.    Trastorns psicosomàtics: El maltractament pot provocar transtorns cronificats com mals de cap, caiguda del cabell, pèrdua de la gana, ansietat crònica, fatiga, problemes intestinals, alteracions menstruals, etc…

9.    Trastorns sexuals: Sota una situació de maltractament és normal que una dona perdi la líbido, o fins i tot senti rebuig i fàstig cap a les relacions sexuals. “Sento fàstig cap als homes i cap al sexe, i sobretot cap a mi mateixa”.

 

Des del Servei d’Informació i Atenció a les Dones del Ripollès (SIAD), s’ha detectat com en molts casos, tot i existir el divorci i/o la separació, l’home continua maltractant psicològicament a la dona, moltes vegades mitjançant els fills en comú que tenen. Això ocasiona, que les seqüeles originades en el matrimoni no desapareiguin després de la separació, sinó que es perllonguin en el temps i es cronifiquin. Per aquest motiu, és molt important donar suport a totes les víctimes de maltractament psicològic i entendre-les i acompanyar-les al llarg del seu procés sense que es sentin jutjades i culpabilitzades per tot el que han viscut i/o estan vivint.

Compartiu-ho amb: