El Ripollès celebra els 80 anys de l’Estatut de Núria amb la mirada posada en el procés cap a l’estat propi

31 d'octubre de 2012

La neu ha fet acte de presència i una vall de Núria ben blanca ha estat el paisatge que ha acollit l’acte de celebració dels 80 anys de l’Estatut de Núria aquest matí. L’ha presidit la vicepresidenta del Govern i presidenta de la Generalitat en funcions, Joana Ortega.

La vicepresidenta ha estat acompanyada d’autoritats com el director general de Relacions Institucionals i amb el Parlament, Joan Auladell; el director general d’Adminsitració Local, Joan Cañada; el Delegat del Govern a Girona, Eudald Casadesús; el director general de l’Agència Catalana de Joventut, Jordi Boixadera; el president de Ferrocarrils de la Generalitat, Enric Ticó; el diputat al Parlament de Catalunya i alcalde de Figueres, Santi Vila; el president del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira; així com expresidents de l’ens comarcal, consellers comarcals, alcaldes/ses del Ripollès i representants d’entitats i institucions com l’Associació Transpirinenca, la UIER o la UGT.

 

 

La comitiva, formada per una seixantena de persones, ha pujat a Núria amb el cremallera. Un cop allà ha visitat el Centre d’Interpretació, les instal·lacions de l’hotel i el Santuari, per posteriorment fer un acte institucional a la Sala de l’Estatut. Un espai històric ple de fotografies i documents que recorden el procés estatutari que el juny de 1931 va portar la ponència redactora de l’Estatut a Núria per preparar-ne l’avantprojecte. El document finalment seria aprovat per Madrid el 9 de setembre de 1932, prèvia modificació del text a la baixa.

Miquel Rovira, president del Consell Comarcal del Ripollès, ens organitzador de l’acte, ha donat pas a les diferents intervencions. Totes elles han coincidit a destacar que més que un acte per recordar el passat, era un acte de futur, ja que la història s’està repetint actualment. Per Rovira “aquest aniversari és una oportunitat per fer una mirada enrere i fer balanç però també per reflexionar sobre el futur del procés cap a un estat propi”. Enric Ticó, president de Ferrocarrils de la Generalitat, proposava “reservar habitacions per l’any que ve perquè es torni a Núria, en aquest cas per redactar la constitució del nostre propi país”.

 

L’historiador i actual director del Centre d’Història Contemporània de Catalunya, Jaume Sobrequés, ha fet una conferència en què ha recordat diferents episodis del procés estatutari del 1931, tot fent paral·lelismes amb el context polític i social actual. “En realitat aquest d’avui hauria de ser un acte de tancament d’un procés inciat fa 80 anys i que ara esperem que doni pas a una nova època pel poble català”. Sobrequés ha tancat la seva intervenció ressaltant que Catalunya aconseguirà ser el que vol només amb “la convicció, la fermesa i el patriotisme del poble català”.

La vicepresidenta del Govern, actuant aquests dies com a presidenta en funcions de la Generalitat de Catlunya, ha destacat que “avui nosaltres som hereus i dipositaris de l’esperança que fa 80 anys va portar el poble català a ratificar un text que recollia la seva voluntat”. Un text, recordava, que va ser retallat per Madrid. “Avui no parlem d’història, parlem de futur, perquè parlem de la voluntat d’un poble per recuperar les llibertats. El sentiment de nació és el que ens fa ser avui aquí i el que ens fa lluitar, abans i actualment, per acabar amb l’acció centralitzadora de l’Estat”.

En definitiva, un acte marcat clarament pel paral·lelisme amb el context que està vivint actualment Catalunya i amb molta reivindicació i referència a l’estat propi. Miquel Rovira l’ha clos amb les paraules que va pronunciar Manuel Carrasco i Formiguera just abans de ser afusellat: “Amunt, avant, visca Catalunya lliure!”. Posteriorment s’ha cantat els Segadors i s’ha fet la foto de família davant del Santuari de Núria.

Compartiu-ho amb: