Miquel Sitjar presenta una nova mirada a la vall de Núria a través de l’obra poètica catalana

27 de desembre de 2012

Divendres passat, una trentena de persones van acompanyar Miquel Sitjar en la presentació de la seva darrera publicació, un recull de poemes sobre la vall de Núria amb el títol de Vall de Núria, paisatges i poetes, de la col·lecció Llibres de Muntanya de Farell Editors.

La presentació va estar encapçalada per Miquel Rovira, president del Consell Comarcal del Ripollès, i per Jeroni Marín, conseller comarcal de Cultura. En paraules de Marín, “el llibre que presentem avui va fent col·lecció i converteix en Miquel en el màxim coneixedor de la història nurienca”. I és que l’expresident del Consell i director dels Serveis Territorials de Cultura a Girona del 2007 al 2011 també és autor, entre d’altres,  de Núria abans del cremallera (2001) i Llegendes i creences de vall de Núria i vall de Ribes (2003). La publicació aporta una nova perspectiva vers el santuari i el paisatge de la vall a través de l’obra poètica catalana dels darrers segles, des del barroc fins a dia d’avui, amb noms destacats com Mossèn Cinto Verdaguer, Joan Maragall i Josep Maria de Segarra. Un repàs de les diferents etapes de la història de Núria a través d’uns versos seleccionats amb cura i rigor.

Miquel Sitjar va fer una reivindicació del paper de la cultura com a motor de la societat. Va posar com a exemple els Goigs a la Verge de Núria de Joan Maragall, que van marcar un abans i un després de la història de Núria. I és que les seves paraules van mobilitzar la burgesia de l’època a vistar aquest paratge i a fer-lo emblemàtic. Segons Sitjar “a partir d’aquest poema s’inicien les grans obres de Núria del segle XX”.

La presentació va anar precedida per la venda i signatura d’exemplars per part de l’autor.

Compartiu-ho amb: