El Consell Comarcal celebra els 25 anys reivindicant el seu paper a favor de l’equilibri territorial

11 de març de 2013

Aquest any els consells comarcals celebren els 25 anys, un aniversari que el Consell Comarcal del Ripollès va fer aquest dissabte passat. El 9 de març de 1988, a les dotze del migdia, a la sala de sessions del Consell Comarcal de Muntanya del Ripollès, es constituïa el Consell Comarcal del Ripollès i els primers 19 consellers i conselleres comarcals escollien el primer president, Eudald Casadesús i Barceló.

Aquest migdia, l’ens ha celebrat l’efemèride amb un acte institucional amb la presència del tots els expresidents, excepte Casadesús (1988 al 1995): Domènec ‘Mingo’ Pairó (1995-1997), Jaume Vilarrasa (1997-2003), Fina Del Pozo (2003-2005), Miquel Sitjar (2005-2007), Enric Pérez (2007-2011) i Miquel Rovira (a partir de 2011).

Tots ells han volgut destacar el paper important que ha jugat aquesta administració pel reequilibri territorial, tant a nivell de comarca de muntanya respecte de les altres comarques, com a nivell intern, dotant els municipis petits dels mateixos serveis de qualitat que tenen els municipis grans. La construcció de múltiples infraestructures, la millora de camins i de la connectivitat interna, la recollida i tractament de residus, el sanejament de les aigües, la creació de vivers d’empreses, els serveis escolarssón algunes de les grans fites aconseguides al llarg d’aquests 25 anys. Un dels grans reptes a treballar a partir d’ara és, segons Miquel Rovira, “que la gent es quedi al territori”.

L’efemèride coincideix amb el debat actual sobre la nova Llei de governs locals i la proposta de despolititzar els consells comarcals i posar el seu govern en mans dels consells d’alcaldes. President i expresidents han coincidit a dir que estan d’acord amb què cal aprimar l’administració amb aquesta reformulació, però també han dit que els consells, sigui quin sigui el seu nom o la seva forma jurídica, són imprescindibles pel territori i que si no existissin, s’haurien d’inventar ens semblants per tal de mancomunar serveis i garantir l’equilibri territorial.

L’acte ha finalitzat amb una felicitació a tot el personal de la casa i amb la lectura del manifest en defensa dels consells comarcals de muntanya aprovat aquest dissabte passat a la Seu d’Urgell, en el marc de la celebració dels 30 anys de llei d’alta muntanya i de consells comarcals de muntanya.

 

Acta de constitució del Consell Comarcal del Ripollès (9 de març de 1988)

Els consellers comarcals de la primera legislatura, 1988-1991, van ser  Berta Badà i Cazeilles (PSC-PSOE), Josep Barceló i Marginet (Independents Agrupats), Josep Bassaganya i Bosch (UPM), Joaquim Besora i Anglerill (CiU), Eudald Casadesús i Barceló (CiU), Joan Font i Mir (CiU), Anselm Freixa i Gay (CiU), Andreu Giralt i Costa (CiU), Ramon Juncà i Armengol (CiU), Francesc López i Fernández (CiU), Lluís López i Garcia (PSC-PSOE), Bonaventura Martí i Casas (CiU), Amamdeu Mestres i Aula (CiU), Domènec Pairó i Morera (CiU), Manel Palau i Guix (CiU), Pere J. Piella i Vilaregut (PSC-PSOE), Ramón Roura i Castany (CiU), Francesc Solé i Isern (Independents Agrupats), Jaume Vila i Oliveda (CiU). El secretari era Antoni Pallès (dret a a la foto de sota).

 

 

 

Font: Arxiu Comarcal del Ripollès (ACRI)

Compartiu-ho amb: