El Consell Comarcal dóna suport a la sobirania fiscal de Catalunya

22 de maig de 2013

El ple del Consell Comarcal del Ripollès, que va tenir lloc ahir al vespre, va aprovar donar suport a les mocions de l’Associació de Municipis per a la Independència per a la sobirania fiscal de Catalunya i per demanar la supressió de la Delegació i Subdelegacions del govern espanyol a Catalunya. Pel que fa la primera moció, el president del Consell, Miquel Rovira, va puntualitzar que “d’entrada hi donem suport per recolzar els municipis que s’hi adhereixen però, de moment, com a Consell Comarcal, no l’exercirem”.

En tos dos casos, es va comptar amb el vot favorable dels consellers comarcals de CiU, d’ERC i alguns del PSC, que va donar llibertat de vot als seus consellers.

També es va aprovar, per urgència, la moció de modificació del conveni entre XALOC (Xarxa Local de Municipis de la Diputació de Girona) i el Consell Comarcal per la transferència del servei d’assistència jurídica administrativa i econòmica financera (SAT). La Diputació aprovarà el conveni en les properes setmanes i, d’aquesta manera, es podrà fer el traspàs del personal del Consell cap a XALOC ja anunciat el desembre de 2012.

 

L’Escola Comarcal de Música a debat

L’aprovació de la modificació de taxes i de l’ordenança fiscal reguladora d’ensenyament a l’Escola Comarcal de Música va tornar a portar l’estat del servei a debat. Amb l’aprovació d’aquest punt es tractava de congelar la taxa del servei i d’incorporar una nova línia econòmica de cara al curs vinent:  uns tallers grupals que combinaran llenguatge musical i classe d’instruments, amb uns preus més assequibles, que s’oferiran a les escoles (alumnes de 3r i 4t de primària) o es faran a la pròpia Escola de Música per a alumnes més grans (5e i de primària i alumnes d’ESO).

Una nova proposta, que obre la porta a aconseguir més alumnes i nou finançament, que va semblar a l’oposició. Tot i així, el grup del PSC va votar en contra del punt per mostrar la preocupació per la “fuga d’alumnes per l’encariment del servei, la reducció de jornada dels professors i la minva de qualitat”. Per Enric Pérez, “tenim l’Escola a la UCI i s’hauria de lluitar més perquè tiri endavant”. Rovira li va contestar que “als malalts de la UCI se’ls cuida molt i això és el que estem fent. Una mostra és aquesta nova línia que encetarem de cara al proper curs per tal d’obtenir més alumnes i nous recursos”.

Actualment l’Escola Comarcal de Música del Ripollès 110 alumnes i compta amb dues seus, Ripoll i Sant Joan de les Abadesses.

 

Aprovació de bases per ajuts de menjadors i transport escolar

Pel que fa a la resta de punts de l’ordre del dia, es va donar compte de l’informe sobre els pressupostos de 2013 i sobre les liquidacions dels pressupostos del 2012. També es van aprovar les bases per a l’atorgament d’ajuts de transport escolar no obligatori, d’ajuts individuals de desplaçament i de menjador escolar de cara al curs 2013-2014.

Punts que es van aprovar per unanimitat excepte el dels ajuts per a menjador escolar, que va obtenir el vot contrari del grup d’ERC. La portaveu, Carme Freixa, el va argumentar dient que s’han prioritzat criteris socioeconòmics en detriment dels geogràfics i que “això pot suposar un greuge pels alumnes que viuen en determinats nuclis allunyats del centre escolar”. Miquel Rovira va contestar que “ho entenem, però es tracta de prioritzar. I en el context de crisi en què ens trobem és lògic que apostem per ajudar als que ho necessiten per renda”.

 

Renúncia de consellers i canvi en el cartipàs comarcal

Finalment, el ple del Consell Comarcal del Ripollès va acceptar les renúncies dels consellers comarcals de CiU Xavier Cima i Jeroni Marín (a la foto, al costat del president Miquel Rovira), agraint la tasca desenvolupada al llarg d’aquests gairebé dos anys de legislatura.

Els seus substituts es donaran a conèixer en el proper ple ordinari, previst pel mes de juliol. De moment, però, el cartipàs comarcal ha quedat redefinit de la següent manera:

  • Imma Constans (alcaldessa de Queralbs) continua com a consellera delegada i coordinadora de l’Àrea de Serveis a les persones.
  • Josep Coma (alcalde de Molló), actual conseller de la subàrea de Turisme passa a ser conseller delegat i coordinador de l’Àrea de Dinamització Econòmica i Projecció Comarcal.
  • Joan Manso (alcalde de Campdevànol), fins ara conseller de la subàrea de Serveis Socials, passa a ser conseller delegat i coordinador de l’Àrea de Territori i Sostenibilitat.
  • Finalment, Marc Prat (alcalde de Ribes de Freser), passa a coordinar l’Àrea d’Hisenda i Règim Interior, fins ara coordinada per Xavier Cima.

De la resta d’organització del govern comarcal només quedarà pendent l’assignació de les subàrees de Cultura i Ensenyament, que es definirà en el proper ple de juliol.

Compartiu-ho amb: