L’Arxiu Comarcal del Ripollès presenta els documents que conserva sobre el castell de Montesquiu

19 de setembre de 2013

Aquest proper dissabte, 21 de setembre, es farà una jornada divulgativa per presentar els documents del castell de Montesquiu (s. IX-XVII) conservats a l'Arxiu Comarcal del Ripollès. La presentació tindrà lloc al mateix castell de Montesquiu de 9.30h a 13.30h i el Consell Comarcal del Ripollès hi serà present a través del conseller comarcal de Cultura, Marc Grifell (imatge 1335/9 on hi ha una signatura de "Sig+num Saurina domina de Bisaura" 10 línia)

El Departament de Cultura de la Generalitat, a través de l’Arxiu Comarcal del Ripollès (ACRI), i la Diputació de Barcelona, per mitjà del seu Arxiu Històric, i amb la participació de l’Ajuntament de Montesquiu, presentaran el contingut del fons amb l’ànim d’apropar a la població del Bisaura i al públic interessat el contingut d’aquests documents i la seva significació històrica.

L’acte comptarà amb la presència dels representants de les tres institucions que hi participen: el diputat adjunt de Serveis d’Espais Naturals, Andreu Carreras; el director general d’Arxius, Biblioteques, Museus i Patrimoni, Joan Pluma, i l’alcaldessa de Montesquiu, Elisabet Ferreres.

Es faran dues conferències: la primera serà a càrrec del catedràtic d’història medieval de la Universitat de Lleida, el doctor Jordi Bolós, que ens situarà en l’entorn de la vida dels castells a l’edat mitjana i ens explicarà la seva organització, i la segona anirà a càrrec de l’historiador i arqueòleg Albert Pratdesaba, que, en haver participat en el tractament arxivístic de la documentació, ens explicarà el procés del tractament aplicat i la importància d’aquest fons històric en el nostre territori.

El fons de pergamins del castell de Montesquiu es compon de 688 pergamins amb una cronologia que va des del segle IX fins al XVII. La majoria d’aquests pergamins fan referència a la zona nord de l’antic comtat d’Osona, que actualment comprèn les comarques d’Osona i del Ripollès. També hi trobem algun document de les zones veïnes, com els comtats de Besalú, Cerdanya o Manresa.

 La inscripció a la jornada és gratuïta, però es recomana formalitzar-la a través del web www.diba.cat/parcsn/jornades o trucant al telèfon 938 529 902 (Oficina del Parc del Castell de Montesquiu).

És una informació de l'Arxiu Comarcal del Ripollès (ACRI)

Compartiu-ho amb: