El Servei Comarcal de Català impulsa una campanya de dinamització lingüística als comerços de Ripoll

20 de setembre de 2013

La Unió de Botiguers de Ripoll i el Servei Comarcal de Català, adscrit al Centre de Normalització Lingüística de Girona, organitzen la campanya de dinamització lingüística i comercial “Paraules viatgeres”, que consisteix a exposar al centenar de botigues i comerços adherits una col·lecció de cartells que expliquen l’etimologia i la procedència de diverses paraules relacionades amb un producte bàsic de cada establiment.

D'aquesta manera es divulgarà el significat originari de paraules com ara: sabata, alcohol, sopa, xocolata, etc., per fer visible la característica viatgera de moltes d’elles; per ex., una paraula tan arrelada al Ripollès com llangonisseta, prové del llatí LUCANICA, i significa ‘embotit de Lucània’, una regió meridional d’Itàlia. Així, doncs, la campanya és una demostració pràctica de com, al llarg dels segles, moltes paraules han viatjat d’un país a un altre i s’hi han implantat fins al punt que ara els parlants les perceben com a pròpies.

Per fer-la més lúdica i participativa, la campanya es complementarà amb un concurs obert als escolars i a tota la ciutadania, en què cada concursant haurà de buscar informació en uns quants dels cartells escampats per Ripoll. Qui vulgui participar-hi podrà recollir la butlleta i dipositar-la, un cop emplenada, o a la seu de la Unió de Botiguers (c. de Macià Bonaplata, 4), o al Servei Comarcal de Català (c. del Progrés, 22). També hi haurà l’opció de dipositar-la a l’urna que trobaran a la piscina municipal i a la Biblioteca Lambert Mata. Hi ha temps per participar-hi fins al dia 30 d’octubre.

“Paraules viatgeres” el suport de l’Institut d’Estudis Catalans, ja que els cartells també recorden el centenari d’aprovació de les Normes ortogràfiques de Pompeu Fabra, gràcies a les quals el català va esdevenir  una llengua moderna.

És una informació del Servei Comarcal de Català del Ripollès

Compartiu-ho amb: