El Conflent i el Ripollès ja són germans

7 d'octubre de 2013

Dissabte passat es va signar el conveni d’agermanament inèdit entre dos ens supramunicipals a una i altra banda de la frontera, el Ripollès i el Conflent. El van formalitzar els presidents del Consell Comarcal del Ripollès, Miquel Rovira, i el president de la Comunitat de Municipis del Conflent i alcalde de Prada, Jean Castex.

Ho van fer a l’Ajuntament de Ripoll, acompanyats d’alcaldes i alcaldesses d’ambdues comarques. Per part del Conflent: les alcaldesses de Fontpedrosa i Vilafranca de Conflent, Arlette Bigorre i Huguette Teuliere respectivament i l’alcalde de Pi, Gerard Rabat; per part del Ripollès, els alcaldes de Ripoll, Campdevànol i Molló, Jordi Munell, Joan Manso i Josep Coma respectivament i l’alcaldessa de Queralbs, Imma Constans. També es va comptar amb la presència de consellers/es comarcals i regidors/es de Prada, Fontpedrosa i de Ripoll.

 

Va ser un acte molt emotiu en què es van recordar els vincles històrics d’ambdós territoris. “El Conflent té el cor català i està naturalment lligat al Ripollès. Volem acabar amb fronteres administratives i territorials”, explicava Castex. Per la seva banda, Rovira va parlar de la cooperació recent a nivell comarcal entre ambdós territoris amb el projecte de cooperació anomenat Del Puigmal al Canigó, que es va finançar a través d’un Interreg. “Volem estrényer els nostres lligams i cooperar, sobretot en Joventut, però també en altres àmbits com el cultural, l’econòmic, el turtístic o l’esportiu”. El camí obert des de fa 44 anys amb l’agermanament entre els municipis de Ripoll i Prada, dóna pas ara a aquest enllaç entre territoris que, segons Rovira, “esperem que sigui llarg i pròsper”.

La Comunitat de Municipis del Conflent és un ens jove. Es va crear el 2009 i a 1 de gener de 2014 agruparà 34 municipis de la comarca nord-catalana. L’objectiu és optimitzar i afavorir la promoció del territori i actuar mancomunadament en àmbits com l’urbanisme, el desenvolupament econòmic, la infància i la joventut, el medi ambient i el turisme.

Una primera materialització del conveni serà una trobada entre alcaldes i alcaldesses d’ambdues comarques per compartir experiències i la programació d’intercanvis a nivell tècnic entre una i altra administració.

Les delegacions del Conflent i del Ripollès van acabar la jornada gaudint d’una mostra de danses del Ripollès, que es va haver de traslladar al Comtal a causa de la pluja.

Compartiu-ho amb: