Nova campanya de sensibilització per millorar la recollida selectiva coincidint amb la Setmana Europea de la Prevenció de Residus

14 de novembre de 2013

El Consell Comarcal del Ripollès s’ha adherit un any més a la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que se celebra del 16 al 24 de novembre de 2013. Coincidint amb la celebració de la Setmana, el Consell ha engegat una campanya de sensibilització per millorar la recollida selectiva i ha repartit material pels centres escolars de Ripoll per tal que puguin recollir les piles utilizades.

L’ens comarcal fa la recollida i tractament de residus dels 19 municipis de la comarca i s’encarrega de les deixalleries, per això aposta per tirar endavant una política ambiental adreçada, sobretot, al foment de la recollida selectiva i a la reducció dels residus municipals.

Pel que fa a la campanya, consisteix en la distribució de 15.000 targetes interactives i cartes informatives pels habitatges de la comarca amb la informació de com fer correctament la separació dels residus. Així la població tindrà més facilitats per realitzar la separació de les fraccions de selectiva paper i cartró, vidre i envasos lleugers i estarà més motivada a fer-ho.

Les targetes que es repartiran consten de dues columnes: a la de l'esquerra hi ha un llistat de residus ordenats alfabèticament i a la de la dreta hi ha el dibuix del contenidor al qual s'ha de llançar el residu. També hi ha consells i bones pràctiques per facilitar la recollida selectiva.

L’edició de les targetes i el repartiment es poden fer gràcies a l’acumulat de 2011, 2012 i 2013 de les assignacions que Ecoembes i Ecovidrio han fet al Consell per a campanyes de sensibilització, un total de 9.998 euros.

Pel que fa al material repartit, el Consell ha fet arribar una trentena de contenidors per recollir les piles utilitzades als centres escolars de Ripoll que ho han sol·licitat. Un cop els contenidors estiguin plens, s’hauran de buidar a alguna de les deixalleries comarcals o trucar al Consell Comarcal (972703211).

 

Millorar l’índex de recollida selectiva

L’objectiu del Consell Comarcal del Ripollès és millorar l’índex de la recollida selectiva al Ripollès, que és la comarca de la demarcació de Girona amb el percentatge més alt de recollida selectiva neta (un cop extrets els residus mal classificats), amb el 35,25 % (dades de 2012). També estem per sobre de la mitjana catalana, que se situa al 32,19%.

Destaquen els bons índex de recollida selectiva neta de municipis com Sant Joan de les Abadesses (59,09%), Gombrèn (42,23%), Pardines (40,10%), Toses (36,87%), Ripoll (36,46%) i Vallfogona de Ripollès (32,41%). La resta de municipis de la comarca se situen per sota de la mitjana catalana, amb els índexs més baixos a Setcases (19,37%) i Vilallonga de Ter (18,66%).

Tot i així, queda molt camí per recórrer. El Ripollès encara està per sobre de la mitjana catalana en generació de residus per habitant i dia: 1,50 kg en front dels 1,35 kg de mitjana a Catalunya. Per això cal millorar el reciclatge. Actualment, les fraccions de paper i cartró, envasos lleugers i vidre  (les que més fàcilment es poden classificar des de casa) recollides representen només el 16% dels residus totals recollits i l’objectiu del Consell Comarcal del Ripollès, a través de la campanya engegada, és arribar al 20%.

 

Consulteu l'agenda d'activitats de la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2013

Compartiu-ho amb: