El Ripollès, pioner en el desplegament de la biomassa forestal com a font d’energia, segons el CTFC

4 de març de 2014

Aquest matí el director del Centre Tecnològic Forestal de Catalunya (CTFC), Denis Boglio, ha visitat el Consell Comarcal del Ripollès, la xarxa de calor de Ribes de Freser i el Consorci d’Espais d’Interès Natural del Ripollès (CEINR). Ho ha fet de la mà del president del Consell Comarcal del Ripollès i del CEINR, Miquel Rovira, i del gerent, Albert Puigvert.

L’objectiu de la visita ha estat, segons Boglio, “conèixer una de les comarques de Catalunya pioneres en l’àmbit de la biomassa forestal”. El director del CTFC admet que estem en un moment clau per al desplegament de la biomassa forestal com a font d’energia, “una assignatura pendent de Catalunya, que està més avançada amb energies com la solar o la eòlica, tot i comptar amb el 60% de territori forestal”. Per Boglio, el Ripollès és l’exemple de la reactivació de la biomassa forestal com a bioenergia, procés que permet un triple benefici: un clar estalvi econòmic per a les adminsitracions que hi aposten, una reducció de les emissions de CO2 i un valor afegit que es queda al territori en forma de dinamització de l’economia local.

Miquel Rovira i Denis Boglio també han parlat sobre el Projecte Clima, de compra d’emissions de CO2 no generades gràcies a la instal·lació de calderes de biomassa, gestionat a Catalunya per l’Associació Leader Ripollès Ges Bisaura. Han acordat que, de cara a l’any que ve, faran un “paquet comú” entre el CTFC i els Grups d’Acció Locals catalans que hi participen.

 

El Ripollès cada vegada va fent més passos endavant per al desplegament del pla estratègic de la biomassa en el sector públic, amb la instal·lació de calderes de biomassa per escalfar equipaments municipals. La primera caldera que va entrar en funcionament al Ripollès va ser la de Planoles, la tardor de 2010, i després van venir les de Vallfogona de Ripollès, Ribes de Freser, Llanars, Ripoll i Campdevànol. Des del CEINR se’n preveu la instal·lació de 6 o 7 més per escalfar equipaments municipals en els propers anys: de manera més immediata, a Ripoll i Vallfogona de Ripollès, mentre que n’hi han en fase de valoració i projecte als municipis de Sant Pau de Segúries, Campelles i Setcases.

Compartiu-ho amb: