El Ripollès manté l’índex de recollida selectiva i fa una aposta per reduir costos amb els compactadors

5 de juny de 2014

Coincidint amb el Dia Mundial del Medi Ambient, que se celebra aquest dijous 5 de juny, el Consell Comarcal del Ripollès dóna a conèixer les dades de generació de residus al Ripollès durant el 2013 i les novetats previstes per aquest any.

 

Durant l’any 2013 els 19 municipis del Ripollès van generar un total de 13.355 kg de residus, un 4,63 % menys que l’any anterior, el 2012, quan es van generar 13.973 kg. Aquesta xifra suposa una generació de 1,41 kg de residus per habitant i dia, una disminució respecte dels 1,50 kg per habitant i dia de l’any anterior (2012), tot i que encara estem per sobre de la mitjana catalana (1,35 kg).

Tot i la lleugera disminució de quilos de residus, els índexs de recollida selectiva es mantenen. L’any passat l’índex es va situar en un 38% (un 35,25 % un cop extrets els residus mal classificats), mentre que aquest any  l’índex es situa al voltant del 37,35%.

Les fraccions de paper i cartró, envasos lleugers, vidre i l’orgànica, les que més fàcilment es poden classificar des de casa, recollides representen el 27,33% dels residus totals recollits (l’any passat, un 27,97%). Ens movem, per tant, amb xifres molt similars d’un any per l’altre.

L’objectiu del Consell és millorar aquest índex de recollida selectiva, ja sigui a través de programes educatius i material de sensibilització, ja sigui a través de l’adhesió a campanyes com la Setmana Europea de la Prevenció de Residus, que enguany tindrà lloc del 17 al 30 de novembre.

 

L’aposta pels compactadors i els compostadors

La principal novetat en gestió de residus d’aquest 2014 és la instal·lació de 9 compactadors a municipis petits del Ripollès. Als dos que ja estaven en funcionament a Vallfogona de Ripollès (d’envasos lleugers i de paper i cartró, a la fotografia de sota) se li ha sumat un tercer, de rebuig, en aquest mateix municipi (a la fotografia de dalt); dos a Campelles (envasos i paper) que estan a punt d’entrar en funcionament, dos pendents d’instal·lar a Gombrèn (envasos i paper) i quatre més que s’instal·laran a Molló (envasos, paper i rebuig al poble i un de rebuig al nucli d’Espinavell).

  

Es tracta de contenidors amb una capacitat de 17 metres cúbics que tenen la funció d’augmentar la capacitat d’emmagatzematge dels residus abans del seu trasllat als diferents gestors i, per tant, de reduir costos de transport i les emissions de CO2. També suposen una millora estètica, ja que es retiren la resta de contenidors petits disseminats pels municipis

Prenent com a exemple Vallfogona de Ripollès, s’ha passat d’una recollida mensual d’envasos a una de semestral i d’una recollida quinzenal de paper a una de semestral. Pel que fa al rebuig, es passarà d’una recollida setmanal a una de mensual. Consulteu el díptic informatiu del municipi: pàg. 1 i pàg. 2

També s’han posat en funcionament compostadors a Vallfogona de Ripollès per tal de reutilitzar l’orgànica, que suposa gairebé el 40% de residus que generem, i obtenir compost de bona qualitat per poder fer servir en l’agricultura, la jardineria, l’obra pública i la restauració d’espais. Una mesura que també podrien aplicar altres municipis.

 

20 anys de programa de sensibilització a les escoles de la comarca

L’any 1994 el Consell Comarcal del Ripollès va engegar un programa per donar a conèixer la gestió de residus i el tractament d’aigües residuals del Ripollès als escolars. Al llarg d’aquests 20 anys el programa ha anat creixent i s’ha anat dotant de nou material i recursos didàctics. Se’n beneficien centenars d’alumnes cada curs. Enguany hi han participat 411 nens i nenes, majoritàriament alumnes de cicle superior de primària ( i ), alguns alumnes de cicle mitjà de primària i els de la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida) del Ripollès.

El programa, executat per l’empresa de serveis per a la sostenibilitat Lavola, consta d’un primer taller a l’aula i d’una visita posterior. Pel que fa a la gestió de residus, aquest curs s’ha dut a terme el taller El compost. La construcció d’un minicompostador i s’han visitat les deixalleries de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Camprodon (a la fotografia). Pel que fa al tractament d’aigües residuals, s’ha realitzat el taller El consum de l’aigua i s’han visitat les depuradores de Ripoll-Campdevànol (a la fotografia), Sant Joan de les Abadesses i Camprodon.

  

Es tracta d’una iniciativa molt ben valorada per alumnes i professsors que dóna a conèixer instal·lacions i el seu funcionament i aporta valors, actituds i recursos per afavorir les bones pràctiques i l’estalvi de recursos.

Compartiu-ho amb: