Avança la regulació de la propera temporada de bolets a Molló i Setcases

18 de juny de 2014

Aquest matí hi ha hagut una nova reunió de treball per definir tots els aspectes de la regulació de la propera temporada de bolets als boscos propietat de la Generalitat a Setcases i Molló. S’ha fet a la seu del Consell Comarcal del Ripollès i hi han participat els alcaldes dels dos municipis afectats, el president del Consell i membres de la Direcció General de Medi Natural de la Generalitat i de Forestal Catalana, l’empresa pública que gestionarà tota la regulació. Actors que ja han acordat una propera reunió on també puguin participar propietaris privats per si es volen sumar a la iniciativa de cara a la temporada que ve.

El president del Consell ha informat que “encara no hem tancat res” però que s’ha parlat de límits, senyalitzacions, abonaments, tarifes i, sobretot, “que es tracta d’un projecte de gestió integral del territori, que no un afany recaptatori”. “No es perseguirà ni es sancionarà a ningú. Es tracta, en primera instància, de fer molta pedagogia i de deixar clar que els diners revertiran al territori regulat en forma de neteja de boscos, recuperació de pastures, manteniment de camins…”.

Pel que fa als abonaments, s’obtindran telemàticament a través d’una pàgina web i també a ajuntaments, oficines de turisme i establiments turístics dels municipis afectats. Els agents que vigilaran el territori també disposaran de talonaris per si cal vendre carnets sobre el terreny. S’està treballant amb quatre perfils d’usuaris:

Veïns dels municipis regulats (empadronats, amb una segona residència i propietaris de terrenys), menors de 14 anys i persones que pernoctin en establiments turístics dels municipis, que ho tindran gratuït.

Veïns de la comarca del Ripollès, que pagaran, però amb preus reduïts.

– La resta de visitants, que podran optar per un carnet de dia o de dos dies.

Aquelles persones que recullin més de cinc quilos al dia, que tindran una tarifa especial en funció dels quilos recollits.

També hi ha la proposta que els majors de 65 anys tinguin un dia gratuït a la setmana i que les persones que vagin a fer un àpat en un restaurant de la zona tinguin un 50% de descompte.

La idea és acordar tots aquests aspectes a principis de juliol per poder implantar la senyalització sobre terreny entre juliol i agost.

En la reunió també s’ha parlat de la creació de zones d’aparcament per ordenar l’accés al medi i de la creació d’una comissió específica de seguiment, formada pel Consell Comarcal, els dos ajuntaments, un representant de Forestal Catalana, un de la Direcció General de Medi Natural i dos propietaris privats, si s’hi acaben sumant. Paral·lelament, hi haurà una comissió d’àmbit comarcal que treballarà per estendre la prova als boscos de tota la comarca.

Recordem que la prova pilot al Ripollès se sumarà a la que ja hi ha en marxa al Paratge Natural d’Interès Nacional de Poblet i les que també s’engegaran en els àmbits territorials dels Ports i l’Alt Pirineu.

Compartiu-ho amb: