El llibre “Els masos de Vallfogona de Ripollès” es presenta a l’Arxiu

30 d'octubre de 2014

El proper divendres 31 d’octubre, a les 18.30 h, es farà la presentació del llibre Els masos de Vallfogona de Ripollès de Perfecte Costa i Miquel Saña. L’acte tindrà lloc a la sala de consulta, segona planta, de l’Arxiu Comarcal del Ripollès i anirà a càrrec de Josep Ribas i Solà, director de l’Arxiu (ACRI).

El llibre Els masos de Vallfogona de Ripollès tracta diversos aspectes dels prop de cent cinquanta masos que es troben edificats o havien existit en el passat al terme municipal de Vallfogona. El treball comprèn dades històriques i demogràfiques de cada masia, descripció de les edificacions, mapes de situació amb recull de toponímia del terme dels masos, fotografies actuals i antigues i, en alguns cassos, fotografies de gent que havia viscut a les cases de pagès.

Els autors agraeixen especialment a la gent que, de manera desinteressada i al llarg dels més de deu anys que ha durat la preparació d’aquest treball, els han acompanyat sobre el terreny per explicar-los com treballaven aquestes terres i com les anomenaven, han explicat vivències i han cedit fotografies antigues.

Per a l’elaboració d’aquest llibre ha estat molt important la consulta de la documentació conservada a l’Arxiu Comarcal del Ripollès (ACRI), que des de l’any 2003 és dipositari de la documentació històrica de l’Ajuntament de Vallfogona, també s’hi conserva documentació notarial i diverses fotografies del municipi de Vallfogona de principis del segle XX. Des de l’any 2011, l’ACRI conserva també el fons de Gonçal Cutrina i Sorinas i la seva extensa col·lecció de fotografies de masies del Ripollès. També s’ha obtingut informació de la documentació parroquial, notarial i administrativa conservada a l’Arxiu del Bisbat de Vic, dels fons de l’antic comtat de Vallfogona conservats a l’Archivo ducal de Híjar (Archivo Histórico Provincial de Zaragoza) i de l’Arxiu del Monestir de Sant Joan de les Abadesses.

Perfecte Costa Privat, juntament amb M. Dolors Santanch (a.c.s.), ha estat autor de varis treballs d'estudi de la pagesia i els masos de diversos indrets del Ripollès: Els masos d'Ogassa i la seva gent. Sant Martí de Surroca, Sant Martí d'Ogassa, Santa Maria de Vidabona, Sant Julia de Saltor (1994), La pagesia a Sant Joan de les Abadesses. Des de la repoblació fins als nostres dies (1996), Santa Llúcia de Puigmal: parròquia sufragània de Sant Joan de les Abadesses (1997), entre d'altres.

 

És una informació de l'Arxiu Comarcal del Ripollès

Compartiu-ho amb: