“Rastres de sang i foc”, nova exposició d’il·lustracions carlines a l’Arxiu Comarcal

4 de novembre de 2014

L’Arxiu Comarcal del Ripollès acull la mostra Rastres de sang i de foc des del 31 d'octubre i fins al 31 de desembre. L'ha orquestrat l’Arxiu Comarcal del Berguedà i per això ja s'ha pogut veure a Berga, la Seu d’Urgell i Castellar de n’Hug. També va formar part d’un acte inclòs dins el II Simposi d’Història del Carlisme, organitzat pel Centre d’Estudis d’Avià.

L’exposició està organitzada en tres àrees que es complementen. La primera ha estat elaborada a partir del llibre de Pere Boixader Rastres de Sang i de Foc. La penúltima guerra civil al Prepirineu català, 1872-1875, i hi podem veure les il·lustracions que apareixen en el llibre, acompanyades d’un discurs que va des del setge de Puigcerdà el 1873 fins al final de la guerra a Catalunya el 1875, passant per l’episodi de la mort de Josep Cabrinetty a Alpens. La segona ha estat elaborada a partir de la donació particular del fons personal de Pau Anfruns Roma (1807-1880) a l’Arxiu Comarcal del Berguedà i s’hi poden veure reproduccions del dietari que va redactar durant aquest període. Finalment, la tercera part ha estat elaborada per l’Arxiu Comarcal del Ripollès a partir dels fons que conserva i correspon a la tercera guerra carlina.

L’exposició es podrà visitar a la segona planta de l’Arxiu Comarcal del Ripollès del 31 d’octubre al 31 de desembre de 2014. L’horari d’atenció al públic és els matins, de dilluns a divendres, de 09.00 h a 14.00 h, i les tardes, de dilluns a dijous, de 15.30 h a 18.00 h.

A la imatge: el general Savalls acompanyat de dos dels seus col·laboradors més propers: Francesc Huguet i Ponci Frigola, l'any 1872. ACRI. Àlbum fotogràfic 96

És una informació de l'Arxiu Comarcal del Ripollès

Compartiu-ho amb: