L’Arxiu presenta un llibre sobre el poble de Tossa, amb una estreta vinculació amb el monestir de Ripoll

11 de novembre de 2014

El proper divendres 14 de novembre, a les 18.30 h, es farà la presentació del llibre En mar i en terra. Una història de Tossa i la seva gent (1186-1835) de Mario Zucchitello, a la sala de consulta de l’Arxiu Comarcal del Ripollès. Anirà a càrrec de Jordi Mascarella. Aquest poble mariner un lligam molt especial amb Ripoll perquè el monestir de Santa Maria de Ripoll en va ser el senyor feudal.

L'any 966 el comte Miró de Barcelona va donar l’alou de Tossa al cenobi benedictí, donació que no va acabar fins al 1835 amb la desamortització de Mendizábal, que va suposar la fi d’un vincle de més de vuit segles. El llibre repassa el marc institucional, l’economia, la societat (amb especial atenció a la pagesia a la gent de mar), la vida quotidiana, la religiositat popular, etc.

El diari Los Sitios publicat a Girona el 7 de juliol de 1974 anunciava que un jove italià volia escriure la història de Tossa, una tasca que es presumia ambiciosa i que prenia com a punt de partida el vell treball d’Enric Claudi Girbal de 1881. El periodista Francisco Oliver pregonava «una nueva Historia de Tossa, partiendo o no de la anterior obra de Girbal, nos puede proporcionar el gozo de conocer nuevos motivos que a buen seguro nos reserva esta antigua villa». Transcorreguts quaranta anys d’intenses i profundes investigacions, aquesta publicació del Dr. Mario Zucchitello ens posa a l’abast una història de Tossa, de la qual molt pocs pobles de Catalunya poden gaudir, i en la qual el monestir de Santa Maria de Ripoll va tenir un paper preeminent al llarg dels segles.

És una informació de l'Arxiu Comarcal del Ripollès

Compartiu-ho amb: