El Consell se suma a la Setmana Europea de la Prevenció de Residus 2014

21 de novembre de 2014

El Consell Comarcal del Ripollès s’ha adherit un any més a la Setmana Europea de Prevenció de Residus, que enguany se celebra del 22 al 30 de novembre. L’ens comarcal fa la recollida i tractament de residus dels 19 municipis de la comarca i s’encarrega de les deixalleries, per això aposta per tirar endavant una política ambiental adreçada, sobretot, al foment de la recollida selectiva i a la reducció dels residus municipals.

El Consell Comarcal del Ripollès vol recordar que el millor residu és aquell que no es produeix. Fer la correcta separació, utilitzar les deixalleries, adoptar hàbits de compra per minimitzar residus o allargar la vida dels productes són algunes de les accions que podem fer. Reduir és un benefici pel mediambient i per la nostra butxaca.

La Setmana Europea de la Prevenció de Residus neix d'un projecte de 3 anys que rep el suport del programa LIFE+ de la Comissió Europea. L'objectiu és organitzar durant una mateixa setmana i arreu d'Europa, accions de sensibilització sobre la prevenció de residus.

 

Dades de generació de residus al Ripollès:

Pel que fa el Ripollès, durant l’any 2013 els 19 municipis del Ripollès van generar un total de 13.355 kg de residus, un 4,63 % menys que l’any anterior, el 2012, quan es van generar 13.973 kg. Aquesta xifra suposa una generació de 1,41 kg de residus per habitant i dia, una disminució respecte dels 1,50 kg per habitant i dia de l’any anterior (2012), tot i que encara estem per sobre de la mitjana catalana (1,35 kg).

Tot i la lleugera disminució de quilos de residus, els índexs de recollida selectiva es mantenen. L’any passat l’índex es va situar en un 38% (un 35,25 % un cop extrets els residus mal classificats), mentre que aquest any  l’índex es situa al voltant del 37,35%.

Les fraccions de paper i cartró, envasos lleugers, vidre i l’orgànica, les que més fàcilment es poden classificar des de casa, recollides representen el 27,33% dels residus totals recollits (l’any passat, un 27,97%). Ens movem, per tant, amb xifres molt similars d’un any per l’altre.

 

L’aposta pels compactadors

La principal novetat en gestió de residus d’aquest 2014 és la instal·lació de 9 compactadors a municipis petits del Ripollès (a Vallfogona, que ja en tenia; Molló, a la fotografia; Campelles, on estan a punt d'entrar en funcionament i a Gombrèn i Ogassa, pendents encara d'instal·lar). Es tracta de contenidors amb una capacitat de 17 metres cúbics que tenen la funció d’augmentar la capacitat d’emmagatzematge dels residus abans del seu trasllat als diferents gestors i, per tant, de reduir costos de transport i les emissions de CO2. També suposen una millora estètica, ja que es retiren la resta de contenidors petits disseminats pels municipis.

 

L'aposta per la sensibilització: 20 anys de programa a les escoles de la comarca

L’any 1994 el Consell Comarcal del Ripollès va engegar un programa per donar a conèixer la gestió de residus i el tractament d’aigües residuals del Ripollès als escolars. Al llarg d’aquests 20 anys el programa ha anat creixent i s’ha anat dotant de nou material i recursos didàctics. Se’n beneficien centenars d’alumnes cada curs. Enguany hi han participat 411 nens i nenes, majoritàriament alumnes de cicle superior de primària (5è i 5è), alguns alumnes de cicle mitjà de primària i els de la UEC (Unitat d’Escolarització Compartida) del Ripollès.

El programa, executat per l’empresa de serveis per a la sostenibilitat Lavola, consta d’un primer taller a l’aula i d’una visita posterior. Pel que fa a la gestió de residus, aquest curs s’ha dut a terme el taller El compost. La construcció d’un minicompostador i s’han visitat les deixalleries de Ripoll, Sant Joan de les Abadesses i Camprodon. Pel que fa al tractament d’aigües residuals, s’ha realitzat el taller El consum de l’aigua i s’han visitat les depuradores de Ripoll-Campdevànol, Sant Joan de les Abadesses i Camprodon.

 

Per a més informació:

www.arc.cat/setmanaprevencio

www.ewwr.eu

Compartiu-ho amb: